Главная Блог Аналитические статьи Статьи Чи дозволила ВР виконувати виконавчі написи?

Чи дозволила ВР виконувати виконавчі написи?

12.04.2023
Просмотров : 1657

З початком повномасштабного військового вторгнення в Україні значно погіршилися показники виконання зобов’язань, а виконавці зіткнулися з чималою кількістю перешкод як об’єктивного, так і нормативно-правового характеру.

Діяльність приватних виконавців, офіси яких розташовані на тимчасово окупованих територіях і територіях, де проводяться активні воєнні дії, тривалий час залишалася неврегульованою. Передбачений законодавством порядок зупинення діяльності приватного виконавця, вирішення питання про його заміщення та зміни виконавчого округу виявився не пристосованим до умов воєнного стану.

До того ж суттєві майнові втрати населення внаслідок війни призвели до законодавчих обмежень на примусове виконання рішень. Проте настав час переглянути «воєнні» норми та збалансувати систему примусового виконання рішень, щоб виключити згубний вплив на інтереси сторін виконавчого провадження.

Читайте статтю: Виконавчий напис і позовна давність

Влітку було прийнято Закон України № 2455-IX від 27.07.2022 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності з примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану», який мав неприємні наслідки насамперед для стягувачів.

Вказаним законом було встановлено повну заборону примусового виконання виконавчих написів нотаріусів, що унеможливило примусове виконання зобов’язань у сфері лізингу, де витребування об’єкта лізингу збельшого відбувалося на підставі виконавчого напису нотаріуса. До того ж вказаним законом заблоковано виконання виконавчих написів, зокрема про стягнення аліментів на нотаріально посвідчених шлюбних угодах, знівельовано інститут стягнення заборгованості за аграрними розписками.

Попри все, основною конституційною засадою судочинства є обов’язковість судового рішення, що є однією із важливих складових принципу правової визначеності, а також права на справедливий суд, закріпленого у ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Для закриття прогалин, які містить чинне законодавство, та захисту інтересів стягувачів, 11.04.2023 Верховною Радою у другому читанні прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану» (наразі Закон направлено на підпис Президенту).

Прийнятим Законом врегульовано на час дії воєнного стану в Україні наступні питання:

1) можливість передачі виконавчих проваджень приватного виконавця, який зупиняє діяльність, приватному виконавцю, який здійснює заміщення, до іншого виконавчого округу;

2) спрощений порядок зупинення діяльності приватного виконавця за його заявою за наявності в нього на виконанні незавершених виконавчих проваджень, за умови попереднього вирішення питання про заміщення;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст