Главная Блог Аналитические статьи Статьи Чи час святкувати перемогу? Рішення Стокгольмського арбітражу: усі деталі

Чи час святкувати перемогу? Рішення Стокгольмського арбітражу: усі деталі

05.06.2017
Автор:
Просмотров : 1552

Умова «Газпрому» «бери і плати» і заборона реекспорту скасовані, кабальна формула ціни переглянута

Сьогодні, 31 травня, НАК «Нафтогаз України» отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу у провадженні проти «Газпрому» по контракту на поставку газу. Зокрема, вимоги «Газпрому» до «Нафтогазу» за умовою «бери і плати» повністю скасовані. Воно є остаточним і обов’язковим для виконання сторонами.

Та що це значить для України, і чи варто вже святкувати перемогу?

В чому суть конфлікту?

«Нафтогаз» і «Газпром» судяться в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року. Саме тоді компанії подали кілька взаємних позовів щодо газових контрактів 2009 року про постачання і транзит газу і їх виконання (чи невиконання, як стверджують сторони) до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма.

Зокрема, «Газпром» звернувся в Арбітраж з метою стягнення з «Нафтогазу» боргу за поставлений у 2013-2014 роках газ, а також коштів, що передбачались формулою «бери або плати», передбаченою у контракті.

Зі свого боку «Нафтогаз» звернувся з позовом про ретроактивну зміну ціни (простіше кажучи, через суттєву зміну умов на ринку можна було б переглянути ціну, але партнер на це не погоджувався), відшкодування переплат та скасування заборони реекспорту (крім перегляду ціни на російське паливо, що різко зросла з другого кварталу 2014 року більше, ніж на третину - до $ 485 за тисячу кубометрів, у позовній заяві «Нафтогазу» містилася вимога до «Газпрому» повернути $ 6 млрд, які українська компанія переплатила з 2010 року).

Вспомните новость: Антон Геращенко: Если "Газпром" не будет выполнять решение международного арбитража, "Нафтогаз" его заставит

Що таке Стокгольмський арбітраж?

Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма, відомий як Міжнародний арбітражний суд Стокгольма або Стокгольмський арбітраж, - комерційний арбітражний суд, що з 1970-х років розглядає міжнародні суперечки цивільно-правового характеру (за наявності арбітражної угоди сторін, звідси обов'язковість виконання рішення арбітражу). «Нафтогаз» і «Газпром» домовилися, що суперечки між ними вирішуватиме цей інститут.

«Пастка» газового контракту

Підписавши в 2009 році з подачі Тимошенко і Путіна газовий контракт, «Нафтогаз» зобов'язався купувати 52 млрд кубометрів газу на рік. Зменшити цей показник можна за угодою сторін не більше ніж на 20%, тобто до 41,6 млрд.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст