Главная Блог Аналитические статьи Статьи Беззаконне покарання. Або проблема притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне поводження зі зброєю

Беззаконне покарання. Або проблема притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне поводження зі зброєю

21.03.2017
Автор:
Просмотров : 3366

Всі речі, тобто предмети матеріального світу можуть вільно передаватися від особи до особи, окрім тих, обіг яких заборонений або обмежений законом. Так визначає стаття 178 Цивільного кодексу. Більш того, статтею 92 Конституції визначено, що виключно законами визначається правовий режим власності.

Наприклад, речами забороненими в обігу є наркотики, радіоактивні матеріали, тому що є відповідні закони. За порушення особою визначеного законом порядку поводження з наркотичними засобами, настає кримінальна відповідальність, передбачена статтями 307, 308 та 309 Кримінального кодексу за виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання, вимагання та збут наркотичних засобів. Визначений законом порядок обігу таких речей, як наркотики є об’єктом кримінально правової охорони зазначених статей Кримінального кодексу. Аналогічно, статтею 265 Кримінального кодексу України передбачено відповідальність за незаконне поводження з радіоактивними матеріалами.

Згадайте новину: Де-юре в Україні існує вільний ринок зброї

Натомість закону, який би забороняв або обмежував в Україні обіг таких речей, як вогнепальна зброя на цей час немає. Відповідно, якщо дотримуватися положень статті 178 Цивільного кодексу, зброя може вільно переходити від однієї особи до іншої. Адже, на цей час в жодному законі не визначено, що перебування зброї в обороті не допускається або обмежується і можливе лише за дозволом, передбаченим законом.

Стаття 263 Кримінального кодексу передбачає відповідальність за поводження з нарізною вогнепальною зброєю без передбаченого законом дозволу. Та оскільки закону, який обмежує обіг зброї і встановлює дозвільний порядок володіння, користування та розпоряджання нею немає, то відсутній і об’єкт кримінально-правової охорони вказаної статті Закону про кримінальну відповідальність. В свою чергу об’єктом кримінально-правової охорони є те, проти чого спрямовано злочинне посягання - об’єкт злочину (встановлені Конституцією та законами України права чи порядок).

Це означає, що за відсутності закону, який визначає порядок цивільного обігу вогнепальної зброї судом не можуть прийматися до розгляду обвинувальні акти прокурорів, якими осіб звинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ст. 263 КК.

І все тому, що згідно ст. 291 КПК суд повинен повернути прокурору обвинувальний акт, якщо той не містить, зокрема, правової кваліфікації кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність.

За відсутності згаданого закону, жоден обвинувальний акт, спрямований до суду з обвинуваченням особи у вчиненні злочину, передбаченого ст. 263 КК не може містити правової кваліфікації кримінального правопорушення, бо для кваліфікації мають значення всі ознаки складу злочину.

Читайте статью: Регистрация оружия онлайн: как, где, сколько

Наука кримінального права визначає, що перелік ознак діяння, які враховуються при кваліфікації, обмежений законом, рамками складу злочину. Цей постулат закріплений у ч. 1 ст. 2 Кримінального кодексу, згідно якої підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого цим Кодексом.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст