Главная Блог Аналитические статьи Статьи Бездіяльність контролюючого органу у поверненні вилучених коштів у кримінальній справі, яка була закрита за відсутністю події кримінального правопорушення.

Бездіяльність контролюючого органу у поверненні вилучених коштів у кримінальній справі, яка була закрита за відсутністю події кримінального правопорушення.

12.11.2017
Просмотров : 1844

Платник податків звернувся з позовом до ДФС у м. Києві про визнання протиправною бездіяльності ДФС щодо неповернення грошових коштів у сумі 14 000 доларів США та 6 800 гривень, які були вилучені працівниками Слідчого управління фінансових розслідувань, під час проведення обшуку в квартирі потерпілого в рамках розслідування кримінальної справи та зобов'язання ДФС у м. Києві повернути зазначені грошові кошти.

Позовні вимоги потерпілий обгрунтував протиправністю бездіяльності ДФС у м. Києві, який відмовився повертати вилучені кошти потерпілому при тому, що провадження вказаній кримінальній справі закрито за реабілітуючою підставою, і потерпілий вважає, що Слідче управління фінансових розслідувань, відмовляючи у поверненні його коштів, що передані на зберігання слідчим, та які до цього часу зберігаються на рахунках ДФС у м. Києві, порушує його право власності передбачене статтею 41 Конституції України та статтею 1, 1 Протоколу, до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Представник ДФС у м. Києві заперечив з підстав правомірності його бездіяльності, що оскаржується та просив закрити провадження у справі, у зв'язку з тим, що справа підлягає розгляду в порядку кримінального судочинства. Суд ухвалою відмовив у закритті провадження у справі.

ВАЖЛИВО!!!

Представник потерпілого неодноразово звертався до ДФС у м. Києві з адвокатськими запитами, щодо повернення вилучених коштів, ДФС у м. Києві у відповідь на запит адвоката кошти не повернув та в своєму листі роз'яснив, що потерпілому необхідно надати додаткові документи.

Частиною 2 статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

При вирішенні даного спору Окружним адміністративним судом м. Києва застосовано ч. 1 ст. 1176 ЦК України, Закон України "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду", а також Положення про застосування Закону України "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду"", затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Міністерства фінансів України від 4 березня 1996 року N 6/5/3/41, «Інструкцію про порядок вилучення, обліку, зберігання та передачу речових доказів у кримінальних справах, цінностей та іншого майна органами дізнання, досудового слідства і суду», затвердженої спільним Наказом від 27 серпня 2010 року N 51/401/649/471/23/125.

Також, частиною 2 статті 1176 ЦК України передбачено, що право на відшкодування шкоди, завданої фізичній особі незаконними діями органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду, виникає у випадках, передбачених законом.

Згідно з ч. 7 ст. 1176 ЦК України порядок відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, органу досудового розслідування, прокуратури або суду, встановлюється законом.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст