Главная Блог Аналитические статьи Legal Tech Bенчурні фонди: обираємо свій:співзасновник платформи відкритих інновацій RE:ACTOR Олександр Романішин

Bенчурні фонди: обираємо свій:співзасновник платформи відкритих інновацій RE:ACTOR Олександр Романішин

15.10.2019
Автор:
Просмотров : 2277

Олександр Романішин, співзасновник платформи відкритих інновацій RE:ACTOR, підприємець і інвестор, член наглядової ради UVCA (Української асоціації венчурного капіталу), керівник першого акселератора у «великій четвірці», професіонал в M&A і корпоративних фінансах, в рамках Міжнародного ярмарку грантів, кредитів та інвестицій у ексклюзивному інтерв’ю «Будуй своє» розповів, що важливо знати підприємцям при обранні венчурного фонду для бізнесу та як не провалити перемовини.

— Якими бувають венчурні фонди в Україні, а які вони — за кордоном?

— Фонди відрізняються у залежності від того, на якій стадії розвитку бізнесу вони готові інвестувати. Так, наприклад, є фонди, що спеціалізуються на стадіях pre-seed, seed, round А тощо.

В Україні основні активні венчурні фонди, як правило, є членами UVCA. Якщо порівнювати фонди в Україні та за кордоном, принципова різниця криється саме у рівні їхньої активності.

Наприклад, за даними Crunchbase (платформи для пошуку ділової інформації про приватні і публічні компанії. — Ред.), у Німеччині в 2017 р. була укладена 331 угода, тобто практично кожен день який-небудь фонд інвестував у стартап.

В Україні кількість угод мінімум вп'ятеро менше — у 2017 р. було 89 угод із середнім розміром інвестицій $500 тис. в 1 проект. Найновіші дані щодо українських венчурних інвестицій за 2018 р. були презентовані 23 квітня у щорічному огляді інвестиційного ринку від UVCA.

Legal Tech: Основанный украинцами стартап Grammarly привлек $90 млн инвестиций и стал единорогом

— Що важливо знати підприємцю стосовно венчурних фондів?

— Підприємцеві треба розуміти специфіку того фонду, з яким він збирається співпрацювати. А саме — що, окрім грошей, фонд може йому дати: доступ до нових клієнтів і нових регіонів, допомога у залученні наступного раунду інвестицій.

Для фондів важливий швидкий ріст компанії та капіталізації. Мінімум, який хоче бачити фонд, це зростання капіталізації в 10 разів за 5 років.

— Де чекають українських підприємців і які проекти — галузі бізнесу на якій стадії розвитку?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст