Главная Блог Аналитические статьи Статьи Б'є - значить сяде: Україна отримала нові закони проти домашнього насильства

Б'є - значить сяде: Україна отримала нові закони проти домашнього насильства

08.01.2018
Автор:
Просмотров : 3653

Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений парламентом на початку грудня закон про протидію домашньому насильству.

Підпису президента очікує ще один закон про запобігання насильству стосовно жінок, який вносить зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів. В Адміністрації глави держави ВВС повідомили, що президент підпише його найближчим часом.

Незважаючи на те, що частина передбачених ними змін набуде чинності лише за рік після публікації, правозахисники кажуть, що уже зараз ці закони здатні суттєво захистити права жертв насильства у сім'ї - перш за все, жінок та дітей.

ВВС за допомогою експерток-юристок та правозахисниць розповідає своїм читачам про найсуттєвіші нововведення, передбачені підписаним документом, а також тим, що чекає на підпис.

Без Стамбула

Взагалі-то все почалося з того, що у листопаді 2011 року Україна підписала Стамбульську конвенцію. Її повна назва - Конвенція Ради Європи про боротьбу з насильством щодо жінок та домашнього насильства. Вона є фундаментальним документом, який зобов'язує уряди країн, які його підписали, вжити конкретних заходів для боротьби з усіма формами насильства щодо жінок - від сексуальних домагань до побиття, від примушування до шлюбу до каліцтва жіночих геніталій.

Поки ця конвенція готувалася до ратифікації Верховною Радою, спеціально створена робоча група напрацювала два законопроекти, які вводили положення цієї міжнародної угоди до українського законодавства.

А потім сталося непередбачуване. Категорично проти ратифікації Стамбульської конвенції виступила Всеукраїнська рада церков. Її члени наголосили - вони, звичайно, проти домашнього насильства. Причина їхньої позиції - "проблемна термінологія", яка використовується у конвенції. Конкретніше - слово "гендер".

"Розмите розуміння цього терміну, неостаточне юридичне тлумачення остерігає віруючих людей, що його запровадження у правове поле України… несе небезпеку для традиційної сім'ї, самобутності і культури українського народу", - заявив у ефірі "Громадського радіо" член Ради церков отець Олекса Петрів.

У результаті - після бурхливих дискусій у парламенті та поза ним вирішили, що Рада наразі не ратифіковуватиме Стамбульську конвенцію, але ухвалить два законопроекти, які, за оцінками експертів, вводять у національне законодавство абсолютну більшість її положень.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст