Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты Геннадій Нікішов: Арешт майна вилученого під час обшуку

Геннадій Нікішов: Арешт майна вилученого під час обшуку

26.02.2019
Просмотров : 5739

Обшук – подія дуже неприємна: незнайомі та недружньо налаштовані люди не лише вторгаються у ваше житло, офіс або на виробництво та порсаються в речах, але й забирають їх. І дуже часто керуються вони при цьому не інтересами справи, а інтересами особистими.

За роки своєї адвокатської практики я ще жодного разу не бачив ухвали слідчого судді, де були б чітко визначені конкретні речі, які слід відшукати та вилучити під час обшуку. Зазвичай в подібних ухвалах написано щось на кшталт «речі та документи, що свідчать про вчинення кримінального правопорушення», «грошові кошти», «блокноти, ноутбуки, системні блоки, планшети та інші носії інформації». Тому забирається все, на що впаде око слідчого і його супроводу.

Давайте змоделюємо цілком реальну ситуацію.

Існує «фактове» кримінальне провадження за статтями 190, 191, 204, 212 та 364 Кримінального кодексу України, в якому час від часу вчиняються слідчі дії. Слідчий звернувся з клопотанням про дозвіл на обшук до слідчого судді і отримав відповідну ухвалу, яка, завдяки своїй розмитості, дозволяє вилучати і комп’ютери, і інші пристрої для зберігання інформації, і мобільні телефони, і гроші, і документи. З цією ухвалою та групою підтримки з п’ятьох оперативників та стількох же спецпризначенців з автоматами і в балаклавах він прибуває до офісу якогось товариства з обмеженою відповідальністю на початку робочого дня. Вилучається бухгалтерська документація, комп’ютери, смартфони співробітників та готівка. Робота паралізована і збитки величезні.

Має право слідчий тепер на свій розсуд розпоряджатись чужою власністю? Що він має робити з цим майном та грошима? Здоровий глузд підказує, що має бути клопотання до слідчого судді про накладення арешту на майно. І саме слідчий суддя вирішує обмежувати право власності чи не потрібно. Та насправді слідчий не буде робити нічого. І на всі звернення до нього буде відповідати, що на вилучення майна наданий дозвіл, воно вилучене під час обшуку і тому не є тимчасово вилученим майном.

Читайте статтю: СКАСУВАННЯ АРЕШТУ МАЙНА, НАКЛАДЕНОГО ПОСТАНОВОЮ СЛІДЧОГО (ПРОКУРОРА) ЗА “СТАРИМ” КПК

Чи є така позиція правильною та чи ґрунтується вона на нормах закону, ми спробуємо розібратись.

Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб (частина 1 статті 234 Кримінального процесуального кодексу України).

Обшук, за виключенням невідкладних випадків, проводиться на підставі ухвали слідчого судді. Така ухвала має містити відомості про:

1) строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали;

2) прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст