Главная Блог Аналитические статьи Статьи Антикорупційна діяльність уряду: очевидний регрес

Антикорупційна діяльність уряду: очевидний регрес

24.03.2016
Просмотров : 1662

Думаю, всі ще добре пам’ятають певну ейфорію, пов’язану з формуванням останнього уряду та підготовкою і прийняттям його програми. Ця ейфорія вочевидь не була пов’язана з персоналіями – рівень довіри до них ніколи не дорівнював Говерлі, не кажучи вже про Джомолунгму. Її причини слід шукати скоріше в пост-Майданному піднесенні суспільства. Вірили не стільки в таланти нових урядовців, скільки в міжнародну підтримку і фінансову допомогу, в нові можливості співробітництва між урядом і громадянським сектором, контролю з боку громадськості, ЄС, МВФ тощо.

На цій хвилі в жовтні 2014 року було прийняте нове антикорупційне законодавство, що вселило певні надії на подолання корупції, а завдяки цьому і на вирішення багатьох проблем, насамперед в політиці та економіці, соціальній сфері.

Після цього був перший тривожний дзвіночок – Кабінет Міністрів взяв антикорупційну паузу майже на півроку.

Далі, починаючи з кінця березня 2015 року, ним прийнято понад 20 постанов і розпоряджень з питань боротьби з корупцією. За кількістю це своєрідний рекорд: так багато нормативно-правових актів з цих питань протягом короткого періоду не приймав жоден український уряд. Але, як покажемо далі, зміст не обманює: цю "каторжну" діяльність в антикорупційній сфері і сучасники, і потомки навряд чи оцінять по заслугах.

Немає сенсу писати багато слів. Достатньо навести лише перелік урядових актів. Лише кілька з них тією чи іншою мірою спрямовані на імплементацію положень нових антикорупційних законів. Інша "антикорупційна" робота уряду протягом року була спрямована на свідоме затягування початку діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Про це говорять самі за себе як назви більшості прийнятих актів, так і ліниві відстані між датами їх прийняття:

- Деякі питання відбору кандидатів на посади членів НАЗК. Постанова від 25.03.2015 №170

- Про проведення конкурсу з відбору кандидатів на посади членів НАЗК. Розпорядження від 22.04.2015 №387-р

- Про визначення особи до складу конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів НАЗК. Розпорядження від 27.05.2015 №557-р

- Про утворення міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення функціонування НАЗК. Постанова від 27.05.2015 №376

- Про затвердження складу конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів НАЗК. Розпорядження від 05.06.2015 №581-р

- Про внесення змін до Положення про проведення конкурсу з відбору кандидатів на посади членів НАЗК. Постанова від 17.07.2015 №485

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст