Главная Блог Аналитические статьи Статьи Агрорейдерство: причины и способы преодоления глазами нотариуса

Агрорейдерство: причины и способы преодоления глазами нотариуса

03.12.2017
Автор:
Просмотров : 1823

Сегодня земля растет в цене, приносит доход владельцам и пользователям, аграрный бизнес становится прибыльным, что, безусловно, привлекает внимание как добросовестных сельскохозяйственных товаропроизводителей, так и рейдеров. Кроме земель сельскохозяйственного назначения, прав собственности на них, рейдерским захватам подвергаются сельскохозяйственные предприятия, здания, урожай и продукция.

Важкий спадок

Більшість чорноземів України розпайовувалася після видання указу Президента від 8.08.95 №720/95. Цей процес затягнувся до сьогодні. Розпаювання проводили комісії, до яких уходили колгоспники, котрі не мали належної освіти, технічних точних розрахунків, не знали законодавства. Відповідно, первинна документація, яка подавалася на затвердження, вже містила помилки та порушення прав тих чи інших пайовиків.

У спадщину ми отримали недоліки в документальній та електронній реєстрації земель і прав на них, в оформленні правовстановчих документів, що виникали внаслідок численних змін земельного законодавства, передання повноважень, зміни компетенції, реорганізації відділів земельних ресурсів (Держземагенства, Держгеокадастру), зміни способів документування тощо.

До гострих проблем можна віднести відсутність кадастрових номерів на розпайовані ділянки, право власності на які посвідчувалося держактами старого зразка, відсутність земельних ділянок у кадастрі або недостовірність унесених до нього даних, невідповідність даних у ДЗК їх паперовим джерелам, неоформлені спадкові права на земельні ділянки. Мають місце помилки в технічній документації, суперечності внаслідок зміни підходів та способів обмірів тощо.

Іншою проблемою є залишення так званих невитребуваних земельних паїв. Адже не всі громадяни, котрі мали право на пай, отримали сертифікати. За даними окремих досліджень, більшість власників паїв — люди, котрим понад 50 (79%) і 60 років (43%), більше ніж 1 млн власників земельних паїв уже померло. Тому необхідно розрізняти власників розпайованих земельних ділянок (у тім числі їхніх спадкоємців) і прав на земельні частки (паї), та громадян, які мають права щодо невитребуваних земельних паїв.

Крім того, широке поле для діяльності рейдерів спричинила відсутність правовстановчих і технічних документів на сільськогосподарські будівлі та споруди, їх належного обліку та оформлення прав.

Згадайте новину: Полный отжим. В Украине участились случаи аграрного рейдерства при поддержке силовиков и Минюста

Портрет загарбника

Рейдерством є отримання майна або майнових прав на нібито законних підставах, в основі виникнення яких лежать прогалини в законі або системні недоліки функціонування державних інститутів (судової та правоохоронної систем, державної реєстрації юридичних осіб або прав на нерухомість тощо). Будь-яке рейдерство має на меті збагачення. Значна хвиля рейдерства охопила у свій час приватизовані підприємства.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст