Главная Блог Аналитические статьи Статьи "Адвокату дитини" бути в Україні!

"Адвокату дитини" бути в Україні!

26.04.2019
Автор: GARO LAW OFFICE
Просмотров : 5615

Мабуть, більшість з нас з теплотою згадує свої дитячі роки. Однак, не всім дітям пощастило мати безтурботне і щасливе дитинство. Зараз мережі "вибухають" новинами про булінг у школах, дитячі бійки чи інші ситуації, коли діти, як найбільш вразливі до критичних аспектів життя, стають правопорушниками, свідками, жертвами або мимовільними учасниками різноманітних злочинів.

В таких ситуаціях кожній зі сторін конфлікту (як правопорушнику, так і потерпілому) необхідна професійна допомога у захисті прав. Суспільство має не лише захистити себе від неповнолітніх правопорушників, а й водночас повернути до нормального життя тих, хто став на хибний шлях або став потерпілим (жертвою) або свідком злочину.

За останні 40 років права дитини набули стрімкого розвитку. Дитина перетворилася з об’єкта на суб’єкта правовідносин, отримала статус носія прав. Ці права закріплені у Конвенції ООН про права дитини та інших міжнародних правових інструментах. Організація Об’єднаних Націй та Рада Європи розробили цілий ряд правових документів як зобов’язального, так і рекомендаційного характеру, що присвячені стандартам здійснення кримінального та провадженням про адміністративні правопорушення за участю дітей в конфлікті та в контакті з законом.

Неповнолітній вперше стикається з системою кримінальної юстиції на етапі досудового розслідування. Від якості, повноти та належності досудового розслідування залежить подальший перебіг кримінального провадження. Крім того, дитина ще не знає і не розуміє, як працює ця система, які права і обов’язки вона має, що їй варто робити і як поводити себе з працівниками правоохоронних органів чи у суді. А тому, дотримання прав дітей на цьому етапі відіграє надважливу роль для повноцінної системи кримінальної юстиції за участю неповнолітніх.

Тема ювенальної юстиції посідає важливе місце у формуванні державної політики захисту прав дитини в Україні. Останні декілька років відбувається поступове реформування законодавства у цій сфері. Однак, оскільки законодавство у цій сфері потребує комплексних змін, а формування ефективної політки – мультидисциплінарного підходу, у 2017 році Кабінетом Міністрів утворено тимчасовий консультативно-дорадчий орган – Міжвідомчу координаційну раду з питань правосуддя щодо неповнолітніх під головуванням Першого заступника Міністра юстиції України. Удосконалення державного механізму забезпечення прав дитини визначено однією зі стратегічних цілей Національної стратегій у сфері прав людини, що затверджена Указом Президента України у 2015 р., а серед її очікуваних результатів – впровадження ефективної системи правосуддя щодо неповнолітніх з урахуванням міжнародних стандартів. Одним з таких стандартів є спеціальна підготовка фахівців, які вступають в контакт з дітьми під час виконання своїх службових обов’язків, в тому числі під час здійснення правосуддя.

Світова практика діяльності адвоката із захисту прав дитини

Франція:

Дитячий центр адвокатури у Парижі (CAC) є неприбутковою організацією, яка залежить від громади, та допомагає дітям, які постраждали від насильства.

Дитячий центр адвокатури використовує багатодисциплінарну команду, до складу якої входять члени команди від місцевих правоохоронних органів, служб захисту дітей, державних та окружних адвокатів, працівників охорони психічного здоров'я та медичних працівників. Ця багатодисциплінарна група працює над випадками жорстокого поводження з дітьми, її члени обмінюються інформацією про спільні справи та співпрацюють; рішення приймається на основі дотримання найкращого інтересу дитини. САС надає основні послуги, які потребують діти-жертви та їх члени родини, які не вчинили правопорушення при проведенні розслідування жорстокого поводження з дитиною.

США:

Адвокати для дітей працюють над захистом прав неповнолітніх у справах, що стосуються розірвання шлюбу, опіки над дітьми, зневаги та насильства над дітьми, а також під час судових процедур, що стосуються справ неповнолітніх. Під час розгляду у суді кримінальних справ, батьки можуть найняти приватного адвоката для представлення неповнолітнього у суді, або суд призначить дитячого адвоката, оскільки неповнолітні мають право на юридичне представництво у цих питаннях. Дитячі адвокати, або адвокати для дітей, як правило, тренуються представляти неповнолітніх у суді або проходять спеціальні курси у сфері сімейного та ювенального права. Такі адвокати можуть бути сертифіковані через американську Національну асоціацію адвокатів для дітей у сфері захисту прав неповнолітніх. Деякі обов'язки дитячих адвокатів включають наступне:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст