Главная Блог Аналитические статьи Статьи АДВОКАТСЬКА МОНОПОЛІЯ: ПЕРЕХІДНИЙ ПЕРІОД ЗАЛИШИВСЯ НА ПАПЕРІ

АДВОКАТСЬКА МОНОПОЛІЯ: ПЕРЕХІДНИЙ ПЕРІОД ЗАЛИШИВСЯ НА ПАПЕРІ

28.02.2018
Автор:
Просмотров : 10788

30 вересня 2016 року набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя і нова редакція закону "Про судоустрій і статус суддів". Поміж іншого, цим законом встановлюється так звана адвокатська монополія, що означає можливість виключно адвокатів захищати права громадян у суді.

Проте більшість рішень судів касаційної інстанції є негативними щодо допуску осіб, які не є адвокатами, у судовий процес на етапі касаційного оскарження, хоча на рівні законодавства така можливість допускається.

Водночас з моменту запуску роботи нового Верховного Суду минуло вже більше місяця. Стільки ж часу пройшло з набуття чинності новими процесуальними кодексами, які запроваджують певні винятки із представництва в судах виключно адвокатами, які є нам цікавими при розгляді даного питання. Тому ми вирішили проаналізувати рішення Верховного Суду на предмет, чи змінилась все-таки практика застосування Перехідних положень Конституції у позитивний бік?

Користуйтесь консультацією: Оподаткування адвокатської діяльності

Як по закону?

Перш за все нагадаємо, які ж зміни були внесені до Конституції України та Перехідних положень до неї з 30.09.2016 року.

Так, згідно із ст. 131-2 Конституції України виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Також передбачається, що законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, малозначних справах та деяких інших випадках. Водночас варто зауважити, що ці положення вступають в силу не одразу, а для їх запровадження вводиться перехідний період тривалістю в 3 роки: з 01.01.2017 року виключно адвокати можуть представляти інтереси клієнтів у суді касаційної інстанції (зараз Верховному Суді), з 01.01.2018 року - у судах апеляційної інстанції, з 1 січня 2019 року - у судах першої інстанції.

Окрім цього, в пп. 11 п. 16-1 Перехідних положень Конституції є одне застереження, за яким "представництво в суді у провадженнях, розпочатих до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" (до 30.09.2016 року – ред.), здійснюється за правилами, які діяли до набрання ним чинності, – до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню".

Якщо звернутись до процесуального законодавства, яке набрало чинності 15.12.2017 року, то передбачається, що представником у суді може бути адвокат або законний представник. Одночасно з цим передбачається, що під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також малозначних справах представником може бути особа, яка досягла 18 років та має цивільну процесуальну дієздатність. Таке положення визначено статтею 60 ЦПК України. Водночас ГПК та КАС містить аналогічні положення. Під малозначними спорами ЦПК пропонує розуміти: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб або 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними.

Читайте статтю: Оподаткування доходів адвоката та нотаріуса: різні підходи платника податків та фіскалів

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст