Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты 7 найважливіших судових справ щодо криптовалют

7 найважливіших судових справ щодо криптовалют

04.04.2023
Просмотров : 4499

Адвокат аналізує 7 найбільш актуальних судових рішень щодо використання криптовалют в Україні.

Ринок криптовалют та блокчейн технологій продовжує активно розвиватися. Загальна ринкова капіталізація криптовалют становить 1,2 трлн. доларів США, у той час як обсяг операцій лише із використанням Bitcoin стабільно перевищує триста тисяч на день.

У цей час Україна з року в рік входить до трійки світових лідерів із використання криптоактивів.

Незважаючи на те, що Закон України «Про віртуальні активи», який повинен врегулювати правове становище криптовалют в України, поки не набув законної сили, ринок криптоактивів невпинно зростає на території України.

Більше того, у 2022-2023 роках значення криптовалюти як методу розрахунків, інструменту диверсифікації інвестиційного портфелю та захисту заощаджень від девальвації лише посилюється, зважаючи на значні валютні обмеження, які було введено Національним банком України з метою підтримки стабільності національної валюти України.

Як наслідок активного застосування криптовалют зросла кількість випадків судових спорів, де предметом так чи інакше є питання, пов’язані із криптовалютами.

У цій статті спробуємо проаналізувати та виокремити найбільш цікаві та важливі судові справи, де органи правосуддя надали оцінку застосуванню криптовалют на території України.

Читайте статтю: Правове регулювання у сфері криптовалют

Справа № 1. Банк відмовляється зараховувати кошти від продажу криптовалюти? Стягуй з банку 3% річних та пеню!

Обставини справи: У 2018 році позивач ініціював переказ власних грошових коштів зі свого рахунку на біржі з торгівлі віртуальними валютами Віttrех Inс на власний картковий рахунок в іноземній валюті, відкритий в АТ КБ «Приватбанк».

У день надходження до банку переказу АТ КБ «Приватбанк» повідомив позивачу, що зазначений переказ не буде зараховано на рахунок позивача, оскільки операція нібито пов`язана з арбітражними операціями на ринку Fоrех. Позивач декілька разів звертався до банку із проханням здійснити зарахування переказу. Грошові кошти були зараховані лише 26 листопада 2018 року, тобто позивач не мав доступу до фінансових активів протягом 83 днів.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст