Главная Блог Аналитические статьи Статьи Законопроект №5600 – що нового для бізнесу, аграріїв та податкових адвокатів?

Законопроект №5600 – що нового для бізнесу, аграріїв та податкових адвокатів?

01.12.2021
Просмотров : 4890

Данило Гетманцев наголосив, що ухвалення законопроекту №5600 передбачено Меморандумом з МВФ, який містить норму про покращення адміністрування податків та мінімізацію можливостей для зловживань.

Фактично відбувається перезавантаження податкової системи, збільшення повноважень податкових органів (в тому числі процесуальних прав у суді), з’являються нові податки.

Якщо Президент підпише Закон, то зміни вступлять в дію з 01 січня 2022 року.

Про деякі зміни які очікують нас у новому році далі експрес-аналізі:

Нове для фермерів

  • Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) для власників землі

Згідно із Законом, перший період нарахування МПЗ – 2022 рік. Тобто МПЗ буде нараховуватися у 2023 році за 2022 рік.

Ставка з 2022 року — 4%, а з 2023-го — 5% від НГО (нормативна грошова оцінка) землі.

Якщо сума сплачених податків буде меншою мінімального податкового зобов’язання, то різницю власник або користувач с/г ділянки повинен буде доплатити.

Для платників єдиного податку четвертої групи до суми сплачених податків відноситься:

  • єдиний податок;
  • ПДФО та військовий збір з доходів фізичних осіб, які перебувають з платником податку у трудових або ЦП відносинах (крім доходів, які сплачені за придбання товарів у фізичних осіб), з доходів за договорами оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок сільськогосподарського призначення;
  • рентна плата за спеціальне використання води (у разі її сплати);
  • 20% витрат на сплату орендної плати за земельні ділянки які належать до державної та/або комунальної власності.
  • оподаткування продажу «власної сільськогосподарської продукції»

продукція, що вирощується, відгодовується, виловлюється, збирається, виготовляється, виробляється, переробляється безпосередньо виробником цієї продукції — власником, орендарем або користувачем земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. ПДФО (18%) сплачується громадянами у разі, якщо отриманий від продажу продуктів дохід перевищить 12 мінімальних зарплат (у 2022 році 78 000 грн.).

Від сплати ПДФО звільняються якщо:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст