Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты 12 корисних рішень ВС щодо відшкодування витрат на правничу допомогу

12 корисних рішень ВС щодо відшкодування витрат на правничу допомогу

13.03.2024
Просмотров : 2003

Пропоную Вашій увазі дванадцять Постанов ВС, які варто враховувати при зверненні до суду щодо відшкодування витрат на правничу допомогу, щоб не допускати помилок.

1. ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОГО СУДУ ВІД 27 КВІТНЯ 2023 РОКУ ПО CПРАВІ № 910/16174/21 У СКЛАДІ КОЛЕГІЇ СУДДІВ КАСАЦІЙНОГО ГОСПОДАРСЬКОГО СУДУ

В контексті витрат на правничу допомогу,- участь у судовому засіданні являє собою не формальну присутність на ньому, а підготовку адвоката до цього засідання, витрачений час на дорогу до судового засідання та у зворотному напрямку, його очікування та безпосередня участь у судовому засіданні. Такі стадії представництва інтересів у суді, як прибуття на судове засідання та очікування цього засідання є невідворотними та не залежать від волі чи бажання адвоката.

За висновком суду апеляційної інстанції в акті приймання-передачі наданих послуг від 23 лютого 2022 року зазначена завищена кількість годин, витрачених Адвокатським бюро «ТАРАС КУЛАЧКО ТА ПАРТНЕРИ» на представництво інтересів позивачки у засіданнях Господарського суду міста Києва у цій справі № 910/16174/21. Як встановив суд апеляційної інстанції засідання місцевого господарського суду, що відбулися 27 жовтня 2021 року, 08 грудня 2021 року, 02 лютого 2022 року, тривали не 30 хвилин, як зазначено в акті, а по 2 - 5 хвилин, судове засідання, призначене на 12 січня 2022 року, взагалі не відбулося, а судове засідання, призначене на 23 лютого 2022 року, тривало не 1 годину 30 хвилин, як зазначено в акті, а 29 хвилин.

Отже, суд апеляційної інстанції при дослідженні та встановленні обставин витрат часу адвоката на надання позивачці послуг з представництва в засіданнях місцевого господарського суду виходив з фактичної тривалості проведених судом першої інстанції засідань та врахував лише той час, який адвокат позивачки витратив на безпосередню участь у цих судових засіданнях.

Однак, зазначені висновки суду апеляційної інстанції є помилковими та такими, що зроблені з порушенням частини четвертої статті 236 Господарського процесуального кодексу України, без урахування висновків Верховного Суду, що стосуються питань стягнення, розподілу витрат на професійну правничу допомогу, з огляду на таке.

Верховний Суд неодноразово зазначав, що участь у судовому засіданні являє собою не формальну присутність на ньому, а підготовку адвоката до цього засідання, витрачений час на дорогу до судового засідання та у зворотному напрямку, його очікування та безпосередня участь у судовому засіданні. Такі стадії представництва інтересів у суді, як прибуття на судове засідання та очікування цього засідання є невідворотними та не залежать від волі чи бажання адвоката. При цьому одночасно вчиняти якісь інші дії на шляху до суду чи під залом судового засідання адвокат не може та витрачає на це свій робочий час. Такі стадії як прибуття до суду чи іншої установи та очікування є складовими правничої допомоги, які в комплексі з іншими видами правничої допомоги сприяють забезпеченню захисту прав та інтересів клієнта. З урахуванням наведеного час, який адвокат витрачає на дорогу для участі у судовому засіданні та у зворотному напрямку, на очікування початку судового засідання та безпосередню участь у судовому засіданні, є складовою правничої допомоги і підлягає компенсації разом з іншими витратами. Таки висновки Верховного Суду викладені у постанові від 01 грудня 2021 року у справі № 641/7612/16-ц, на яку обґрунтовано посилається позивачка у касаційній скарзі як на підставу касаційного оскарження, а також у постановах від 25 травня 2021 року у справі № 910/7586/19, від 20 липня 2021 року у справі № 922/2604/20, від 29 вересня 2022 року у справі № 910/10334/21, від 18 травня 2022 року у справі № 910/4268/21.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/110514915

2. ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОГО СУДУ ВІД 05 ЛИПНЯ 2023 РОКУ ПО CПРАВІ № 873/49/21 У СКЛАДІ КОЛЕГІЇ СУДДІВ КАСАЦІЙНОГО ГОСПОДАРСЬКОГО СУДУ

Щодо реквізитів ордеру на надання правничої (правової) допомоги і їх процесуального значення.

Щодо клопотання АТ "Міжнародний Інвестиційний Банк" про закриття апеляційного провадження

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст