Головна Блог Новини Зміни в закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» підписано.

Зміни в закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» підписано.

19.03.2015
Автор:
Переглядів : 1211

Президент України Петро Порошенко підписав Закон № 256-VIII «Про внесення зміни до статті 10 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Закон, який був ухвалений Верховною Радою напередодні, має на меті нормалізацію суспільно-політичної ситуації та функціонування на належному рівні органів місцевого самоврядування на зазначених територіях шляхом проведення позачергових виборів депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів.

Обговорюйте тему: Мирний план Порошенко та Мінський протокол за підсумками консультацій Тристоронньої групи у складі представників України, РФ та ОБСЄ від 1 вересня 2014р.

Згідно з документом, стаття 10 Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» доповнюється двома пунктами — 4 і 5, в яких визначається час набрання чинності окремих його положень.

Так, у пункті 4 зазначається, що статті 2-9 вищезгаданого закону вступлять у дію з дня набуття повноважень органами місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, обраними на позачергових виборах.

Згадайте новину: Результати виборів у сепаратистів: самопроголошених ДНР і ЛНР.

У документі наголошується, що волевиявлення громадян має відбутися відповідно до Конституції України, цього та інших законів України, з додержанням засад загальних, рівних, вільних і прозорих виборів, а також публічності та відкритості виборчого процесу як основних принципів виборчого права, встановлених Конституцією України та міжнародними демократичними стандартами.

Під час виборчого процесу обов’язковим є і дотримання стандартів ОБСЄ щодо проведення демократичних виборів, зазначено у Законі.

До участі у спостереженні за виборами мають бути допущені міжнародні безсторонні спостерігачі, зокрема від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, інших міжнародних організацій та іноземних держав, а також інші офіційні спостерігачі. Для зазначених осіб мають бути організовані безпечні умови діяльності.

Окремо наголошується на необхідності виведення усіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, бойовиків та найманців з території України, недопущенні їх незаконного втручання у виборчий процес.

Вибори мають відбуватися за дотримання принципів політичного плюралізму і багатопартійності, рівності прав і можливостей участі у виборчому процесі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст