Головна Блог Новини Землю боржників арештують за несплату аліментів чи комуналки

Землю боржників арештують за несплату аліментів чи комуналки

19.11.2020
Переглядів : 18547

На землю українців зможуть без проблем накладати арешт у разі наявності в них боргів. Після відкриття доступу приватним та державним виконавцям до Держземкадастру, вони зможуть оперативно дізнаватись про наявність ділянок у того чи іншого неплатника.

Як буде працювати нововведення нам розказав член Асоціації правників України Дмитро Гладкий.

По словам юриста, на сьогоднішній день в Україні існує проблема з виконанням судових рішень. Причина тому-недостатня можливість виконавців отримання доступу до відомостей про майно боржника. Наприклад, як до відомостей з Державного земельного кадастру про наявність в боржника земельної ділянки, на яку можливо накласти арешт з метою пришвидшення погашення боргів.

Якщо боржник не виконує судове рішення добровільно, виконавець може використовувати заходи примусового виконання рішень, такі як, наприклад, заборона боржнику розпоряджатися та/або користуватися майном, яке належить йому на праві власності, у тому числі коштами, або встановлення боржнику обов’язку користуватися таким майном на умовах, визначених виконавцем(ст. 10 Закону України «Про виконавче провадження»)

"Для цього виконавцю потрібно отримати дані з державний органів про наявність в боржника майна, яке належить йому на праві власності. Таке майно може бути земельна ділянка. На сьогоднішній день Держгеокадастр опублікував на своїй офіційній веб-сторінці в мережі Інтернет повідомлення про відкриття доступу до бази даних Державного земельного кадастру виконавцям та арбітражним керуючим", – каже Дмитро Гладкий.

Як це працює та які відомості можливо отримати

Згідно із пунктом 163 Постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року №1051 «Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру» користування відомостями Державного земельного кадастру може також здійснюватися шляхом надання доступу до нього.

Згадайте новину: Преимуществом электронного исполнительного производства смогут воспользоваться далеко не все взыскатели

При цьому під доступом до Держземкадастру слід розуміти доступ користувача до відомостей кадастру за допомогою програмних засобів Державного земельного кадастру, у тому числі через Публічну кадастрову карту, з використанням телекомунікаційних каналів зв’язку та електронної ідентифікації із застосуванням кваліфікованого електронного підпису відповідно до пунктів 187-194 цього Порядку з метою самостійного перегляду та використання таких відомостей в електронній формі;

Користування відомостями Державного земельного кадастру здійснюється шляхом надання доступу до нього переліку суб’єктів, одним з яких є органи державної влади (пункт 187 Постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року №1051 "Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру").

Відповідно до пункту 190 Постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року №1051 «Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру» доступ до Державного земельного кадастру може надаватися до відомостей про:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст