Головна Блог Новини Президент Зеленський підписав закон про «електронне резидентство»

Президент Зеленський підписав закон про «електронне резидентство»

27.10.2022
Переглядів : 1432
Президент Володимир Зеленський підписав закон 5270 про «електронне резидентство».
Про це повідомив перший заступник керівника Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram.
«Тепер з 1 квітня 2023 (дата вступу в силу) Україна запровадить e-резиденство для всіх бажаючих наповнити наш бюджет», — зазначив він.
Відповідно до закону, фахівець реєструється у Дії та проходить фінансову та безпекову перевірку. Якщо все добре, він стає електронним резидентом — по факту, електронним платником єдиного податку на 3 групі без ПДВ та отримує ЕЦП.
Далі він має дистанційно відкрити рахунок у банку. І саме банк буде податковим агентом для е-резидента.
«Працює та сплачує податок — 5% від доходів в рамках ліміту ФОП 3 групи. Більше ліміту — 15%. Але тільки зовнішні контракти з експортом послуг. Всі документи в електронній формі, всі листування з ДПС онлайн, всі розрахунки — безготівкові», — пояснив нардеп.
Список країн, громадянам яких дозволено стати е-резидентами України, визначає уряд. Водночас статус е-резидента в Україні не зможуть отримати громадяни країни-агресора рф, внесені до «чорного списку» FATF, а також особи, які мають доходи в Україні (окрім пасивного).
За словами Железняка, Україна очікує у перший рік дії закону реєстрацію 1000 е-резидентів.
Нагадаємо, Група з розробки фінансових заходів по боротьбі з відмиванням коштів FATF, запровадила додаткові обмеження щодо росії, однак відмовилася виключати її зі складу організації та вносити до «чорного списку», на чому наполягала Україна.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст