Головна Блог Новини Заступник голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин Гвоздій: «Ми готові до системних змін без перегляду положень профільного закону»

Заступник голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин Гвоздій: «Ми готові до системних змін без перегляду положень профільного закону»

06.06.2018
Переглядів : 1366
Представники самоврядних адвокатських органів переконані, що зміни потрібні, однак новації, які пропонують реформатори, заблокують доступ до професії. Водночас у Національній асоціації адвокатів України мають власне бачення вдосконалення норм. Які корупційні ризики несе ідея щодо доступу до адвокатури виключно через інститут помічника адвоката? Як складатимуть іспит ті, хто прагне отримати свідоцтво? Про це та інше розповів заступник голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин ГВОЗДІЙ.

«Якщо людина має амбіції та знання, щоб скласти іспит і пройти стажування, вона стане адвокатом»

— Валентине Анатолійовичу, 15 травня 2018 р. був опублікований звіт НААУ про діяльність вищих і регіональних органів адвокатського самоврядування. У ньому зазначається, що кількість адвокатів становить 39107 осіб. Чи достатньо цього, аби задовольнити запит на правничу допомогу в Україні?

— НААУ уповноважена законом на ведення Єдиного реєстру адвокатів України. У щорічних звітах ми надаємо аналітичну інформацію про динаміку змін в ЄРАУ. Минулого року до реєстру було внесено дані 4212 нових адвокатів, при цьому 1985 — припинили діяльність, 419 — поновили дію свідоцтва. Ми не регулюємо кількості адвокатів в Україні, і жодних обмежень щодо поповнення адвокатської спільноти немає. Якщо юристи мають бажання приходити в адвокатуру, єдина перешкода на їхньому шляху — брак фахової підготовки. Якщо людина має амбіції та знання, щоб скласти іспит і пройти стажування, вона стане адвокатом. Те, чи достатня кількість адвокатів в Україні, визначає ринок правових послуг і конкурентоспроможність кожного адвоката.

— Як швидко зростатиме чисельність адвокатів найближчим часом? Адже лише за минулий рік до ЄРАУ внесено відомості про понад 4,2 тис. нових професійних захисників.

— Чисельність адвокатів, зареєстрованих в ЄРАУ, кілька років демонструє тенденцію до зростання. Наскільки цю тенденцію посилить поетапне запровадження адвокатської монополії — прогнозувати зарано. Лобіювати пільговий період для доступу до професії за заниженими критеріями фаховості й мотивувати це впровадженням монополії — від лукавого. Такий підхід не відповідає ні цілям монополії (надання гарантованої професійної правничої допомоги), ні меті розвитку адвокатури.

— Чи всі охочі отримати адвокатське свідоцтво зможуть досягти мети? НААУ неодноразово висловлювалась про те, що проект змін до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», підготовлений Радою з питань судової реформи, ускладнить доступ до професії.

— У тому варіанті змін до профільного закону, який був винесений на останню дискусію в рамках Ради з питань судової реформи, складання іспитів може бути взагалі заблокованим. Пропонується залучити до іспитів одразу три органи — кваліфікаційно-дисциплінарні комісії регіонів, ради адвокатів регіонів та Вищу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури. На іспитах мають бути присутні три члени Вищої ревізійної комісії, для чого вони, за задумом авторів проекту, мають виїжджати у регіони.

Якщо порахувати, то з 30 членів ВКДКА можна сформувати десять таких трійок. За такою формулою на практиці буде неможливо організувати стабільний графік складання іспитів у всіх регіонах країни, який задовольнятиме попит. Зараз списки охочих включають по кілька сотень юристів на область, а в разі ухвалення нових вимог черги взагалі припинять рухатися.

Об’єктивно перешкодою стане і норма закону, за якою шлях до адвокатури лежить виключно через інститут помічника адвоката. Адже робота помічника оплачувана і в адвокатів немає можливості й потреби утримувати велику кількість помічників. Якщо аналізувати далі, то в цій ідеї з помічниками можна побачити корупційну складову. Чи потрібна реформа адвокатури, яка відкриває нові корупційні вікна, питання риторичне.

«Перехідні положення», проте, спрощують доступ до професії у спосіб, який призведе до деградації фахового рівня адвокатів. Адже до адвокатури пропонується приймати всіх юристів за результатами екзаменів, без практичного досвіду виступу в суді тощо. Ще одна деталь: якщо взяти до уваги, що такий простий варіант діятиме до 2021 р., то це дискримінація стосовно тих, хто здобуде освіту і юридичний стаж після цієї дати.

«Концепція революційна й передбачає он-лайн-реєстрацію, он-лайн-оплату, самостійний вибір дати іспиту»

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст