Головна Блог Новини Закон 1817 – зброя проти будівельних афер

Закон 1817 – зброя проти будівельних афер

03.03.2017
Переглядів : 1942

Через недосконалість будівельного контролю постраждали тисячі українців

Проблемні будівельні майданчики та протести громадськості, будівельні афери з тисячами ошуканих інвесторів, складнощі з оформленням прав власності на придбані квартири, а також з підключенням газу, світла та води.

Всі ці проблеми пов'язані з недосконалим механізмом контролю за початком будівництва, який давно не відповідає реаліям, і який «талановито» використовують недоброчесні забудовники у своїх схемах.

В Україні, як і в більшості країн Європи, об'єкти будівництва мають три класи наслідків: незначний, середній і значний. Об'єкти середнього класу - це основна частина забудови, вона потребує відповідного контролю. Однак у свій час цей клас штучно був розділений на III та IV категорії складності. При цьому об'єкти, віднесені до III категорії, було дозволено зводити за так званим декларативним принципом.

Згадайте новину: Самочинного будівництва не буде - Президент Порошенко підписав новий закон в сфері будівництва

В результаті 99% об'єктів середнього класу були віднесені до III категорії. Іншими словами, понад 80% багатоповерхівок отримували дозвіл на будівництво за так званим декларативним принципом, просто вказуючи дані в декларації та надсилаючи її до інспекції. При цьому інспектор має право перевіряти лише повноту поданих забудовником даних, а не їх достовірність. Тобто органи держархбудконтролю фактично не мали законних способів перевірити законність документів на землю, проектну документацію, містобудівні умови та обмеження.

Звідси - то паркінг раптом зникає, і немає де поставити своє авто, то громадськість протестує, оскільки будинок зводиться незаконно, то роками не підключають газ і воду. Не кажучи вже про явні афери на кшталт сумнозвісних будинків Войцехівського.

В результаті інспекція отримує тисячі скарг від населення, звернення активістів, але з шахраями важко щось зробити. Бо, як правило, порушення виявляються вже тоді, коли вони втілені «в бетоні та склі». А штрафи, які ми маємо право накладати на забудовників, не дуже їх лякають та не вирішують проблему по суті.

Згадайте новину: Контрольні та дозвільні функції у сфері будівництва ДАБІ передала місцевій владі Києва

Змінити ситуацію, що склалася, можна тільки врегулювавши законодавчий механізм видачі дозвільних документів на будівництво. І справа вже зрушила з місця - 8 лютого 2017 року Президент підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності».

Головне нововведення - дозвіл на зведення житлових комплексів, багатоповерхівок, торговельно-розважальних комплексів та офісних будинків буде видаватися виключно при наявності повного пакету дозвільної документації, перевіреної відповідним органом держархбудконтролю. Цей крок, насамперед, повинен підвищити законність будівництва. Адже документація буде прийматися не «на віру», а тільки в оригіналах, з перевіркою реальних документів та контролем їх законності.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст