Головна Блог Новини Задекларовані доходи від індивідуальної адвокатської діяльності необхідно сплатити до 1 серпня, а ЄСВ не пізніше дня подання декларації

Задекларовані доходи від індивідуальної адвокатської діяльності необхідно сплатити до 1 серпня, а ЄСВ не пізніше дня подання декларації

05.05.2022
Переглядів : 2071

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, адвокатам, що у разі отримання у 2021 році доходів від індивідуальної адвокатської діяльності, вони зобов’язані подати Декларацію про майновий стан і доходи та сплатити до 1 серпня 2022 року податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

У разі отримання свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об'єднання (пункт 3 статті 4 Законом України від 05 липня 2012 року № 5076 „Про адвокатуру та адвокатську діяльність”).

Відповідно до пункту 178.1 статті 178 Податкового кодексу України адвокати, які мають намір здійснювати адвокатську діяльність індивідуально, зобов'язані стати на облік у контролюючих органах за місцем свого постійного проживання як самозайняті особи та отримати довідку про взяття на облік згідно зі статтею 65 цього Кодексу.

Нагадаємо, платник податку – фізична особа, який зобов’язаний подати декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднена на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці «Рахунки для сплати платежів» (https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/).

Крім того, особи, котрі провадять незалежну професійну діяльність, нараховують єдиний внесок за ставкою 22 % на суму доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід.

Мінімальний розмір єдиного соціального внеску сплачується щокварталу до 20-го числа місяця, що настає за звітним кварталом, а остаточний розрахунок за календарний рік – до 1 травня року наступного за звітним.

Звертаємо увагу, що у березні 2022 року до Податкового кодексу внесено зміни, відповідно до яких на період воєнного стану у випадку неможливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок платників податків зобов’язано виконати такий обов'язок протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. При цьому їх звільнено від відповідальності за недотримання термінів подання звітності та сплати податків та зборів.

Крім того, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, в тому числі адвокати, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст