Головна Блог Новини Заборгували по-крупному: банківську систему послаблюють 500 млрд грн проблемних боргів

Заборгували по-крупному: банківську систему послаблюють 500 млрд грн проблемних боргів

03.06.2016
Переглядів : 2540

Прострочені борги українців і держави перед банками до початку другого кварталу перевищили 270 млрд гривень, повідомляє Національний банк. Майже така ж сума проблемних боргів знаходиться в банках, які передані під управління Фонду гарантування вкладів. Виходить, що загальна сума простроченої заборгованості по країні становить понад 500 млрд гривень або чверть ВВП країни, який у 2015 році склав 1,9 трлн гривень. Про те, як вирішити проблему банківської системи – в матеріалі РБК-Україна.

Під гнітом боргів

Борги перед банківською системою можна поділити на кілька типів. Перша група заборгованості проблемного проблемного портфеля – це кредити, які стали простроченими ще в період економічної кризи 2008 - 2009 років. Основною причиною неплатежів тоді стала світова економічна криза. Саме він зробив неможливим розрахунок з цього виду позик, основна частина яких видавалася в іноземній валюті. В залежності від банку, кредити, видані до осені 2008 року, можуть становити до двох третин всього проблемного портфеля.

Згадайте новину: Гонтарева: НБУ ліквідував 30% банківської системи України

"Наш портфель прострочених боргів - це значною мірою валютні кредити, іпотека і проектне фінансування, видані ще до 2008 року. І, щоб уникнути необхідності постійної переоцінки, нарахування відсотків і формування резервів, а також додаткового податкового навантаження, оптимальним рішенням у нинішніх умовах було б списання цього портфеля, - розповідає РБК-Україна голова правління "ОТП Банк" Тамаш Хак-Ковач. - Відсутність же такої законодавчої можливості цей портфель продовжує числитися на балансі банку мертвим вантажем, не дозволяючи остаточно забути про нього. Це є одним із суттєвих перешкод для поновлення кредитування".

Мова йде про зовсім безнадійному борг, реструктуризувати який неможливо, так як боржники не в змозі погасити кредит. Але списати такі безнадійні борги банки просто так теж не можуть: податкова розглядає списання боргу як отримання прибутку боржником, і вимагає сплатити податок на прибуток з суми списаного боргу. Виняток становлять випадки, коли боржник фізособа - помер, а боржник юрособа пройшов процедуру ліквідації.

Друга група поганих кредитів - борги, видані на території Донбасу і Криму. Частина їх переведено на обслуговування в інші області України, а ще частина – залишилась в зоні АТО і півострова. Наприклад, на 1 жовтня 2015 року, кредитний портфель всіх українських банків по Криму становив близько 13 млрд гривень; з Донецької області - 31,1 млрд гривень, Луганській - 6,5 млрд гривень. До 1 травня 2016 року ці показники збільшилися для Криму до 15,1 млрд гривень, для Донецької області - зменшилась до 21,9 млрд гривень, Луганській - скоротилися до 5,4 млрд гривень.

Заступник голови правління ПУМБ Артур Загородников вважає, що цей тренд по східному регіону може пояснюватися списанням частини боргів на збитки. "Частина банків ведуть активну роботу з таким боргами, але не завжди держава і боржники чують нас. Наприклад, у ПУМБ є великий боржник – Донецька залізниця. Цей борг не обслуговується. У зв'язку з чим ПУМБ сформував повний резерв і по самому кредитом, за відсотками, які не виплачуються вже два роки. На жаль, Укрзалізниця не визнає себе правонаступницею цього боргу", - розповів Загородников.

Колишній фінансовий директор компанії Hypo Adre Adria Leasing Дмитро Тарасенко вважає, що за боргами в Криму і на Сході країни банки повинні подавати позови в міжнародні суди і через міжнародні правові інстанції відшкодовувати і рефінансувати ці заборгованості.

Третя частина боргового портфеля - решта борги економіки перед банками. Начальник управління звітності процесів і підтримки повернення проблемної заборгованості клієнтів роздрібного бізнесу UniCredit Bank Олена Супрун зазначає, що НБУ оцінює рівень проблемної заборгованості по системі десь на рівні 20%. "Реальна цифра, на думку ряду аналітиків, може бути вдвічі вище. Логічно припустити, що ця цифра буде тільки зростати. Пояснюється все це банальними фінансовими труднощами у всіх секторах", - говорить Супрун.

"найбільше вразливі портфелі заставних кредитів, і на тлі відсутності заставного кредитування з одного боку та погашення існуючого портфеля з іншого, це згущує негатив", - уточнив директор заставного стягнення Альфа-Банку Україна Юрій Грачов.

Вспомните новость: 7 ситуаций, при которых банк будет блокировать выдачу наличных - нововведения НБУ

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст