Головна Блог Новини За що керівникам найбільших державних підприємств платять великі гроші і чому заміна топ-менеджерів може коштувати дорожче

За що керівникам найбільших державних підприємств платять великі гроші і чому заміна топ-менеджерів може коштувати дорожче

19.05.2019
Автор:
Переглядів : 2830

Як і рік назад серед найвище оплачуваних управлінців — голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв, керівник "Укрзалізниці" Євген Кравцов та топ-менеджер "Енергоатома" Юрій Недашковський. Щорічно вони заробляють від 7 до 47 млн грн.

Згадайте новину: Обладатель премии за победу в Стокгольме Коболев: Десять лет с газовыми соглашениями Тимошенко

За що керівникам державних компаній платять такі гроші? Чи не зависокий це рівень винагороди для українських топ-менеджерів?

Довкола рівня зарплат топ-менеджерів державних підприємств завжди велися палкі дискусії. А рівень винагороди керівника "Нафтогазу" став причиною однієї з найбільш гучних суперечок в урядових колах.

Зокрема, прем’єр Володимир Гройсман дуже часто торкався теми високих доходів Андрія Коболєва. Для голови уряду, скоріше за все, це був лише один з важелів, який він використовуава у війні з командою "Нафтогазу". ЕП раніше уже писала, чим закінчилась ця історія протистояння.

Утім голова уряду — не єдиний противник "захмарних" зарплат, у нього чимало однодумців. Проте так само є і протилежний табір, в якому наполягають, що зарплати топ-менеджерів державних підприємств мусять бути конкурентними порівняно з приватним сектором. Наразі вони такими не є.

Історично склалося так, що в державних компаніях платять менше, ніж у приватних, тому хороші менеджери не йдуть працювати в державні компанії.

Утім самого порівняння розмірів зарплат недостатньо для того, щоб оцінити справедливість рівня винагороди для топ-менеджерів. Як тоді оцінити справедливість винагород топ-менеджерів державних підприємств?

ЕП пропонує подивитись на те, як сьогодні нараховуються зарплати керівникам держкомпаній, з чого складається дохід державного топ-менеджера, як оцінюють рівень винагород фахівці та скільки отримують менеджери компаній з аналогічними показниками.

Хто і як нараховує зарплати топ-менеджерам держпідприємств

Процедура встановлення зарплат для топ-менеджерів у державному та приватному секторах приблизно однакова.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст