Головна Блог Новини З якими хворобами звільняють від мобілізації – повний перелік

З якими хворобами звільняють від мобілізації – повний перелік

19.04.2024
Переглядів : 7886

Верховна Рада України увосьме ухвалила продовження воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 діб – до 13 травня 2024 року. У цей період всі чоловіки призовного віку, які за рішенням військово-лікарської комісії визнані придатними до військової служби, можуть отримати мобілізаційне розпорядження.

Але наказом Міністерства оборони України Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України № 402 від 14.08.2008 року, визначено перелік хвороб, які є підставою для винесення рішення ВЛК про непридатність та звільнення від мобілізації.

З якими хворобами не мобілізують під час дії воєнного стану, читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Перелік хвороб, які звільняють від мобілізації, – повний список

Новим законом про мобілізацію скасовано статус обмежено придатний до військової служби. Тепер в Україні більше не існує цього статусу, у в’язку з чим військово-лікарська комісія зможе зробити тільки два висновки придатності до військової служби:

  1. придатний;
  2. непридатний.

Так особи, які мали статус обмежено придатний повинні впродовж 9 місяців з моменту публікації закону повторно пройти військово-лікарську комісію, за результатами якої буде надано новий висновок.

Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров’я до військової служби військовослужбовців, військовозобов’язаних, призовників та резервістів. Якщо у людини є захворювання з переліку хвороб, то вона може бути звільнена від мобілізації.

Згадайте новину: Обмеження і обов'язки: що передбачає новий закон про мобілізацію

Інфекційні та паразитарні хвороби, які звільняють від мобілізації

Повністю непридатними до військової служби визнаються особи, яким встановлено діагноз:

  • активний прогресуючий туберкульоз із розпадом легеневої тканини;
  • активний, прогресуючий туберкульоз інших органів (крім легенів);
  • тяжкі форми вірусних гепатитів зі значним порушенням функцій організму, які важко піддаються лікуванню;
  • ВІЛ з імунною декомпенсацією в ІV стадії.

Виявлені інфекції, що передаються статевим шляхом (сифіліс, гонорея, хламідіоз, трихомоніаз тощо), є підставою для рішення ВЛК про тимчасову непридатність і повторне проходження медкомісії після лікування.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст