Головна Блог Новини З конституції Казахстану приберуть всі згадки про Назарбаєва

З конституції Казахстану приберуть всі згадки про Назарбаєва

05.05.2022
Переглядів : 1252

У рамках конституційної реформи з основного закону Казахстану планують виключити всі положення про першого президента країни Нурсултана Назарбаєва, його статус і повноваження, повідомив у середу, 4 травня, член робочої групи з поправок до конституції Марат Башимов. За його словами, на підсумковому засіданні в середу конституційна рада винесла рішення про конституційність проєкту поправок, що були розроблені робочою групою.

Згадайте новину: Парламент Казахстану скасував довічне головування Назарбаєва у Радбезі

Йдеться, зокрема, про статті конституції, що регламентують право першого президента обиратися на посаду більше двох разів поспіль, а також те, що його статус та повноваження визначаються конституцією та конституційним законом. Крім того, зміни стосуватимуться 91 статті, в якій йдеться про незмінність статусу першого президента Нурсултана Назарбаєва як засновника незалежного Казахстану. "Історична роль першого президента є загальновідомою і не вимагає окремого закріплення в конституції", - зазначив Башимов.

Водночас у країні діє конституційний закон "Про першого президента Республіки Казахстан", який, зокрема, визначає політико-правовий статус, прерогативи та гарантії першого президента після припинення ним виконання повноважень глави держави.

Джерело: DW

Згадайте новину: 30 лет: Президент Казахстана Нурсултан Абишевич Назарбаев ушел в отставку

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст