Головна Блог Новини З 8 листопада керівники зобов'язані відсторонювати працівників, що уникають обов'язкової вакцинації

З 8 листопада керівники зобов'язані відсторонювати працівників, що уникають обов'язкової вакцинації

29.10.2021
Автор:
Переглядів : 14252

Постановою КМУ №1096 внесено зміни до карантинних вимог. Зокрема, з 27 жовтня запрацюють оновленні правила міжрегіональних перевезень та посилення контролю. А з 8 листопада почне діяти обов’язок керівників підприємств відсторонювати від роботи невакцинованих працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації

На сайті КМУ з'явилась постанова від 20.10.2021 р. № 1096, яка вносить зміни до постанови КМУ від 9 грудня 2020 р. № 1236. Нагадаємо, що Постановою №1236 було встановлено (а по суті, подовжено) карантин та запроваджено певні обмежувальні протиепідемічні заходи щодо гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. І ось тепер у ці заходи (і не тільки в них) вносяться зміни!

При цьому більшої частини змін треба буде дотримуватися вже з 27.10.2021 р., з наступного дня після опублікування Постанови №1096 (яке відбулося в "Урядовому кур’єрі" №205 від 26.10.2021 р.)

А от обов'язок керівників відсторонювати від роботи невакцинованих працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації, набере чинності з 8 листопада 2021 року. Тобто у роботодавців і працівників є приблизно два тижні на те, щоб узгодити між собою це спірне питання.

Згадайте новину: Штрафи за відсутність COVID-сертифіката в транспорті: Кабмін уточнив, хто має платити

Відсторонення від роботи невакцинованих

Нагадаємо, що МОЗ наказом від 04.10.2021 р. №2153 затвердило Перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19. Про це ми писали тут, а щодо обов’язковості такої вакцинації тут.

Наразі КМУ встановив і обов’язок керівників державних органів (державної служби), керівникам підприємств, установ та організацій забезпечити:

  • контроль за проведенням обов’язкових профілактичних щеплень проти СOVID-19, для яких вакцинація є обов’язковою;
  • відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації, однак відмовляються або ухиляються від проведення таких обов’язкових профілактичних щеплень, крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19, виданий закладом охорони здоров’я.

При цьому Постанова №1096 говорить:

  • на час такого відсторонення оплата праці працівників та державних службовців здійснюється з урахуванням частини першої статті 94 КЗпП, частини першої статті 1 Закону “Про оплату праці” та частини третьої статті 5 Закону “Про державну службу”;
  • відсторонення працівників та державних службовців здійснюється шляхом видання наказу або розпорядження керівника державного органу (державної служби) або підприємства, установи, організації з обов’язковим доведенням його до відома особам, які відсторонюються;
  • строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили.

Позиція омбудсмена з прав людини щодо обов'язкової вакцинації

Омбудсман зауважила, що практична реалізація цього наказу в рамках чинного законодавства може призвести до порушення права на добровільність профілактичного щеплення та права на працю працівників закладів освіти, наукових установ та органів виконавчої влади.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст