Головна Блог Новини Яких юристів готує Україна? Результати шокуючого експерименту Міносвіти

Яких юристів готує Україна? Результати шокуючого експерименту Міносвіти

27.10.2017
Переглядів : 2086

9% бакалаврів-правників з червоним дипломом не змогли подолати пороговий бар’єр ЗНО при вступі в магістратуру

2017-й був особливим роком для студентів-бакалаврів, які вступали до магістратури зі спеціальності «Право». В усіх без винятку вишах для охочих навчатися за цим фахом проводилося зовнішнє незалежне оцінювання. Формат був той самий, що і для школярів-вступників у вищі навчальні заклади, проте рівень знань у здобувачів, звісно, передбачався інший. Майбутні правники стали першими, хто зіткнувся з таким оцінюванням (минулого року цією схемою пілотно скористувалися лише кілька вишів). У Міністерстві освіти і науки хочуть і надалі вводити цей метод екзаменування під час вступу до магістратури на інших спеціальностях. До того ж, такий свого роду експеримент став «дзеркалом», у яке варто було подивитися і, на думку чиновників Міносвіти, «жахнутися» якості бакалаврської освіти. Адже 9% бакалаврів-правників з червоним дипломом, вступаючи до магістратури, не змогли подолати наднизький пороговий бар’єр.

Спеціальність «Право» як пілотну для проведення ЗНО для вступу до магістратури обрали з кількох причин. З одного боку, на адресу роботи правників (від суддів до прокурорів) сьогодні лунає чимало звинувачень. З іншого, «Право», так само, як і медичні спеціальності та підготовка вчителів, є врегульованою кваліфікацією. Це означає, що згадана спеціальність має конкретні стандарти освіти, що не можуть бути надто ліберальними та суттєво різнитися у різних вишах, як, наприклад, соціологія чи політологія.

«Ми розглядаємо це як певний пілотний проект до запровадження в тому чи іншому вигляді контролю якості бакалаврату і в перспективі і магістерки для інших спеціальностей, - розповів заступник міністра освіти Юрій Рашкевич. – В умовах вступу 2018 року вже записано, що це буде проводитися також для спеціальності «Міжнародне право». І плюс, для шести галузей знань (гуманітарні науки, соціальні та поведінкові науки, журналістика, право, сфера обслуговування, міжнародні відносини) ми угодимо ЗНО з іноземної мови».

Вспомните новость: Порошенко одобрил скандальную редакцию закона "Об образовании"

Єдине фахове вступне випробування зі спеціальності «Право» передбачало виконання тесту із трьох блоків тестових завдань.

Перший блок – тест загальних навчальних правничих компетентностей, який включав тестування аналітичного, критичного, логічного мислення (свого роду тест на IQ).

Другий блок - тест із шести базових юридичних (правничих) дисциплін, що вміщував конституційне, кримінальне, кримінальне процесуальне право.

Третій блок – тест з іноземної мови.

За результатами, які вже підбили в МОН, 10 тисяч 47 студентів бакалаврату по всіх вишах України, де вивчається «Право», вступали на магістратуру (у відомстві рахували лише навчальні заклади з кількістю вступників до магістратури не менш ніж 20 осіб). З них 8 тисяч 250 (або 82,1%) подолали пороговий бар’єр «склав/не склав». Найвищі (вище від середнього) результати показали студенти юридичних та класичних університетів. Найнижчі бали – у студентів аграрних та… правоохоронних навчальних закладів.


Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст