Головна Блог Новини Які адмінпослуги неможливо сьогодні здійснити, навіть через Дію

Які адмінпослуги неможливо сьогодні здійснити, навіть через Дію

06.06.2022
Переглядів : 2338

Експерти шведсько-українського проєкту PROSTO "Підтримка доступності послуг в Україні", на основі спільного дослідження Ініціативи "Право в умовах війни", підготували інформацію про поточний стан надання витребуваних адміністративних послуг.

В матеріалі представлені ключові зміни та деякі висновки щодо таких груп послуг:

  • реєстрація актів цивільного стану (РАЦС),
  • паспортні послуги,
  • реєстрація / декларування місця проживання,
  • адміністративні послуги соціального характеру (АПСХ),
  • реєстрація бізнесу, нерухомості,
  • реєстрація авто та видача посвідчень водія.

Паспортні послуги

Для посвідчення особи як у мирний, так і у воєнний час потрібні паспортні документи.

У воєнний час має бути забезпечена можливість встановлення особи і видачі в безпечних районах документа про особу (паспортні послуги).

Варто позитивно оцінити рішення української влади щодо: продовження дії «протермінованих» паспортів (як внутрішніх, так і закордонних); тимчасового відновлення механізму внесення фото та інформації про дітей у закордонні паспорти їхніх батьків або законних представників; запровадження єДокумента.

Для мільйонів українців очевидною є практична корисність застосунку «Дія», зокрема, можливість електронного відображення у «Дії» інформації, що міститься у паспорті у формі картки та закордонному паспорті.

Які зміни відбулися з боку держави (адаптація до умов воєнного стану)

1) визначено, що паспорт, строк дії якого закінчився, до якого своєчасно не вклеєна фотокартка, є чинним (дійсним) документом, що посвідчує особу;

2) у разі закінчення строку дії паспорта для виїзду за кордон такий строк може бути продовжено до 5-ти років. Внесення необхідної інформації здійснюється органами ДМС безоплатно в день звернення;

3) передбачено внесення до паспорта для виїзду за кордон батьків (одного з батьків) або іншого законного представника дитини фото та інформації про дитину;

4) запроваджено єДокумент, який є документом, що посвідчує особу в період дії воєнного стану, у формі відображення в електронній формі інформації, що ідентифікує особу та міститься в паспорті громадянина України та/або в паспорті громадянина України для виїзду за кордон, та/або в посвідченні водія. єДокумент є доступним через мобільний застосунок Порталу Дія. Пред’являється на період дії воєнного стану на електронному пристрої без додаткового пред’явлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст