Головна Блог Новини Яке покарання може бути, якщо при перевірці ТЦК у вас немає документів

Яке покарання може бути, якщо при перевірці ТЦК у вас немає документів

29.06.2024
Переглядів : 22331

У період проведення мобілізації громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов'язані носити з собою військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу представника ТЦК, поліцейського, чи представника ДПСУ.

Юристка юридичної компанії "Муренко, Курявий і Партнери" Олександра Капітула розповіла, які документи обов'язково носити та яке покарання може бути в разі їхньої відсутності.

Які документи потрібно носити з собою

Експертка каже, що раніше для осіб різної військової спеціалізації були різні документи, які було обов'язково носити з собою.

  • Для призовників - це посвідчення про приписку до призовної дільниці.
  • Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.
  • Для резервістів - військовий квиток.

Однак з 18 травня 2024 встановили нову форму військово-облікового документа, яка є загальною для всіх категорій громадян.

"З цього моменту військово-облікові документи старого зразка, такі як військовий квиток, приписне посвідчення або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, не підлягають отриманню. Замість цього громадяни отримують військово-обліковий документ нового зразка у письмовій чи електронній формі", - зазначає Олександра.

Для встановлення особи уповноважені особи зобов'язані також перевірити документ, що посвідчує особу.

Зверніть увагу: витяг про оновлення даних, який видає ЦНАП, або дані, відображені в застосунку "Резерв+" не є військово-обліковими документами. Вони лише тпідтверджують факт оновлення даних.

Водночас у застосунку "Резерв+" з'явився QR-код. Уповноважені органи можуть відсканувати його та перевірити чинність електронного військово-облікового документа.

Важливо: якщо у вас є військово-обліковий документ старого зразка, але дані в ньому змінювати не потрібно, новий військово-обліковий документ отримувати також не обов'язково.

Пользуйтесь консультацией: Штрафы от ТЦК — с июля: за что будут выписывать и как обжаловать

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст