Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Як правоохоронці доводитимуть, що до руйнувань призвели саме обстріли і бомбардування?

Як правоохоронці доводитимуть, що до руйнувань призвели саме обстріли і бомбардування?

27.04.2022
Переглядів : 3249

Як примусити державу-агресора заплатити за зруйновані будинки? Як правоохоронці доводитимуть, що до руйнувань призвели саме обстріли і бомбардування? Чи існують правові механізми, які дозволяють примусити росію платити вже сьогодні? На ці та інші запитання в інтерв’ю "Цензор.НЕТ" відповів начальник Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань Олександр Удовиченко.

"ВЖЕ Є ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ЯКЕ ДАЄ ЗМОГУ ВСТАНОВИТИ, ЗВІДКИ ВІВСЯ ОБСТРІЛ"

– Слідчих ДБР, як і решти правоохоронних органів, долучено до розслідування воєнних злочинів. На яких територіях зараз працюєте?

– Ми переформатували ідеологію роботи слідчих підрозділів і провели організаційно-штатні зміни. У структурі Головного слідчого управління на базі управління з розслідування військових злочинів створено управління з розслідування злочинів, пов’язаних із російською агресією. Його створено на базі саме цього управління тому, що там працюють слідчі, які мають досвід роботи у військовій прокуратурі, коли там ще було слідство. Це слідчі, які мають досвід документування аналогічних злочинів на території Донецької і Луганської областей, починаючи з 2014 року.

Ця категорія злочинів дуже специфічна, методики розслідування відрізняються від класичних методик розслідування звичайних злочинів, до яких ми звикли. І ці фахівці насправді унікальні, тож ми вирішили, що не можемо залишатись осторонь від цієї проблеми, а маємо свої знання й досвід застосувати на практиці пліч-о-пліч з усіма правоохоронцями.

Офіс Генерального прокурора, який керує процесом, допомагає якісно і швидко задокументувати всі факти, пов’язані з військовою агресією рф і зібрати докази. Бо повторюся: держава, на жаль, зараз – це одне велике місце злочину росії, тому обсяг роботи, слідчих дій має бути відповідним. Спільно з Нацполіцією, Офісом генпрокурора ухвалили рішення, що загальною частиною, як цього вимагають норми КПК, займається Служба безпеки, а ми розбиваємося на території, які відпрацьовуємо.

Зокрема, слідчі новоствореного підрозділу спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції відпрацьовували місто Ірпінь. Там досить великі руйнування житлових будинків, об’єктів цивільної інфраструктури, є жертви серед мирного населення внаслідок злочинних дій військовослужбовців рф.

Якщо казати про Ірпінь, то безпосередньо слідчі Головного слідчого управління ДБР оглянули за 10 днів 10 тисяч будинків і будівель, обстріляних збройними силами рф, які розташовано на 700 га.

Користуйтеся консультацією: Фіксування факту руйнування майна

– Тобто обходили кожну будівлю, щоб зафіксувати, які саме пошкодження?

– Так, кожну разом з експертами. Застосовувалися новітні методики, які дають змогу швидко, якісно й ретельно задокументувати такі факти. Адже важливо встановити причинно-наслідкові зв’язки між обстрілами і руйнуваннями. Тому проводили огляди кожної квартири. В одній з них виявили труп жінки. Наші слідчі також виявили 13 могил, у яких було поховано 14 людей. Попередньо можемо казати, що вони загинули внаслідок дій збройних сил рф, але ще тривають судово-медичні експертизи, щоб уже достеменно можна було казати про причини смерті. Серед загиблих є діти, жінки, є цілі сім’ї.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст