Головна Блог Новини Як працюватиме 100% гарантія на депозити за законом - № 2180-IX

Як працюватиме 100% гарантія на депозити за законом - № 2180-IX

13.04.2022
Переглядів : 1575

Набрав чинності Закон України № 2180-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб», підписаний Президентом 12 квітня.

Про це повідомили в НБУ.

Що змінилося завдяки новому Закону.

Як працює система гарантування вкладів фізичних осіб?

У разі ліквідації банку держава, від імені якої діє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, відшкодовує вкладникам кошти у межах гарантованої суми.

Фонд гарантування вкладів відшкодовує кошти фізичних осіб та ФОП у національній та іноземній валюті, залучені банками на умовах договору банківського (карткового) рахунку чи вклади (депозиту) разом із нарахованими відсотками.

Згадайте новину: Операції з валютою під час воєнного стану - роз'яснення НБУ

Вклади в іноземній валюті відшкодовуються у гривнях за курсом НБУ.

Як було в мирний час: гарантована сума відшкодування за банківськими вкладами становила 200 000 гривень. Винятки становили лише вклади в державному Ощадбанку.

«Вклади фізичних осіб Державного ощадного банку України гарантуються державою», — зазначається в ЗУ «Про банки та банківську діяльність». Тобто гарантується повернення 100% вкладів.

Як буде на час дії воєнного стану та трьох місяців після: новий закон запроваджує 100% гарантію за банківськими вкладами фізичних осіб та ФОП (разом із нарахованими відсотками, якщо це був депозит).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст