Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Як працює судова система України в умовах війни

Як працює судова система України в умовах війни

31.03.2022
Переглядів : 4941

Як в умовах війни Росії проти України працює українська судова система? Чи є судді-колаборанти на окупованих територіях? Як бути, якщо у ваша судова справа має розглядатися там, де нині вибухи та авіабомбардування? Про це та багато іншого кореспондентка DW розпитала у заступника керівника Офісу президента України Андрія Смирнов, який опікується судовою системою.

DW: Пане Смирнов, скажіть будь ласка, як в умовах воєнного стану працює судова система України? Зокрема цікавлять регіони, де йдуть активні бойові дії.

Андрій Смирнов: В умовах воєнного стану судова система працює в напіваварійному режимі. В низці населених пунктів, які були обстріляні російськими військами, суди не здатні здійснювати правосуддя. Тому розпорядженням голови Верховного суду України по тих регіонах і містах, де суди були знищенні або які були тимчасово окуповані, територіальна підсудність була змінена на інші області й міста. Тому судова система працює, судові справи розглядаються в достатньо великій кількості, бо є регіони, які ще, на щастя, не відчули жахів бойових дій і там суди всіх юрисдикцій - і загальні, і спеціалізовані - здійснюють правосуддя. За статистикою, за період з 24 лютого по 28 березня судами ухвалено та надіслано до Єдиного державного реєстру судових рішень 252 557 рішень. З них Вищим антикорупційним судом ухвалено 206 рішень, всі інші - апеляційними загальними, господарськими та адміністративними судами, окружними адміністративними.

ІНТЕРВ"Ю: Голова ВС Всеволод Князєв: "На захоплених територіях судді переховуються, бо їм погрожують розправою"

Ви кажете, змінена територіальна підсудність. Як це виглядає на практиці? Ці справи фізично перевезені, наприклад, з Харкова на іншу територію, і учасники судового процесу мають переїхати на ту територію, аби взяти участь у судовому процесі?

Там де це можливо, судові справи переміщуються в інші регіони. По багатьох судах, де змінена територіальна підсудність, ці справи були вивезені, колектив суддів був евакуйований. І відповідно всі учасники судових процесів були повідомлені про зміну територіальної підсудності, що їхні справи будуть тимчасово розглядатися за новою адресою у новому регіоні. Є випадки, коли суди знищені, будівлі судів зазнали жахливих руйнувань. І справді є випадки, коли ми не змогли вивезти матеріали судових справ і вони знищені. Але по більшості судів ми змогли вивезти справи, оперативно змогли знищити ту частину документів, яка була під грифом "таємно", аби вона не могла бути використана ворогом.

А як бути тепер з тими справами, де документи повністю знищені в результаті обстрілів та бомбардувань?

У нас працює єдина телекомунікаційна система, яка була впроваджена ще кілька років тому, у нас працює Єдиний реєстр судових рішень, тому в принципі всі документи, які мають відношення до судового розгляду зберігаються в електронному форматі. Державною судовою адміністрацією України було зроблено надійні бекап-копії всіх цих документів, і на сьогоднішній день сервера знаходяться в захищеному місці. Тому ми зможемо відновити все.

А як бути людям, які не можуть фізично приїхати на судові засідання в інший регіон?

Протягом останніх п’яти років у нас дуже сильно розвинулися можливості для учасників для судового процесу приймати участь у судовому процесі шляхом відеозвязку. Тому з точки зору участі в судових засіданнях онлайн, проблем жодних немає. Сьогодні ми хочемо розширити процесуальні можливості через законодавство. Ми хочемо розширити процедурні можливості для органів судової влади, де це можливо і не буде порушення прав учасників процесу, розглядати справи у письмовому вигляді без виклику учасників процесу. Ми зараз з суддями, народними депутатами пропрацьовуємо відповідні зміни до законодавства.

Ви не могли навести конкретні цифри, скільки судів зараз працює, скільки не працює, де найбільші руйнування?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст