Головна Блог Аналітична стаття Теми Як потрібно карати за крадіжки ? Ініціатива внесення змін до законодавства !

Як потрібно карати за крадіжки ? Ініціатива внесення змін до законодавства !

17.08.2018
Переглядів : 5543

Щодня в нашій державі здійснюються тисячі КРАДІЖОК. При цьому, КРАДУТЬ в будь-якому МІСЦІ, у будь-який ЧАС, і у будь-якої ОСОБИ!

У зв’язку з чим, я вирішив підготувати електронну петицію до Президента України про ПОСИЛЕННЯ боротьби з таким МАСОВИМ в Україні явищем як КРАДІЖКИ! Однак перед її реєстрації хотів би почути думки колег юристів та звичайних громадян з даного питання.

Так, згідно офіційної статистики Національної поліції України всього за 2017 рік в Україні зареєстровано 574 ТИСЯЧ злочинів, з яких більше 52 % (259 тис.) це крадіжки. З них розкрито крадіжок 96 тис. (37 %). При цьому, поліція похвалилась, що за 2017 рік відсоток розкриття крадіжок значно виріс у порівняні з 2016 р

Разом з тим, 37 % означає, що 63 % злочинів (163 ТИСЯЧІ) НЕ розкрито і НІХТО НЕ поніс покарання. По-друге, 37 % розкриття крадіжок НЕ відповідає реальному стану справ, так як значна кількість потерпілих від крадіїв навіть не звертаються до поліції, не вірячи в те, що це допоможе.

Більше того, всі звернення в поліцію спочатку реєструються в журналі єдиного обліку і лише ПОТІМ, в окремих випадках, реєструються як злочини та вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що допомагає поліції укривати велику кількість злочинів, зменшуючи для себе негативну статистику «розкриття».

На мій погляд, проблема НЕ тільки в тому, що в Україні величезна кількість крадіжок, але і в тому, що люди щодня бачачи БЕЗКАРНІСТЬ злочинців ЗНЕВІРЮЮТЬСЯ в дієвість ПРАВООХОРОННИХ органів та в цілому в ефективність ДЕРЖАВНОЇ влади.

«ЩО СПОНУКАЄ ЛЮДЕЙ КРАСТИ». Серед факторів, які стимулюють ріст злочинності поліція відзначає соціально-економічний стан справ в державі. Тобто люди крадуть, бо бідні. Однак, це достатньо спірне питання. Наприклад, британські вчені, які вивчили понад 100 країн з різними економічними, соціальними та релігійними рівнями розвитку прийшли до висновку, що рівень злочинності безпосередньо ЗАЛЕЖИТЬ ВІД МІРИ ПОКАРАННЯ, передбаченої в країні. Тобто чим СУВОРІШЕ покарання, тим менше охочих красти.

«ЯКА НА СЬОГОДНІ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА КРАДІЖКУ В УКРАЇНІ?». Якщо сума викраденого становить менше 176 грн., крадіжка визнається дрібною і особа несе лише АДМІНІСТРАТИВНУ відповідальність (ст. 51 КУпАП) у вигляді штрафу від 170 до 510 грн. або виправні роботи на строк до 1 місяця з відрахуванням 20 % заробітку, або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб. За повторне вчинення вказаного правопорушення відповідальність подвоюється.

Якщо вартість викраденого буде більше 176 грн., особу можна притягнути до кримінальної відповідальності (ч.1 ст.185 КК України) у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн. або громадських робіт на строк від 80 до 240 год., або виправних робіт на строк до двох років, або арештом на строк до 6 міс., або позбавленням волі на строк до 3 років.

За крадіжку, вчинену повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст.185 КК України) передбачено арешт на строк від 3 до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Крадіжка, поєднана з проникненням у житло (ч. 3 ст.185 КК України) карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст