Головна Блог Новини Як отримати грошову допомогу та Довідку внутрішньо - переміщенної особи (ВПО)?

Як отримати грошову допомогу та Довідку внутрішньо - переміщенної особи (ВПО)?

28.03.2022
Переглядів : 13272
  1. Хто є Внутрішньо-переміщеними особами (ВПО)?

Особи, які через бойові дії чи через окупацію були вимушені переїхати з районів бойових дій чи з окупованих територій на інші території в межах України.

ВПО є виключно особи, які перемістилися в інший район на територію України.

Не є ВПО особи, які були вимушені переміститися за кордон.

ВПО може бути не тільки громадянин України, а й іноземець, особа без громадянства, що перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні.

ВПО є особи, які перемістилися з міста Києва і нижченаведених областей: Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська.

Документом, який підтверджує статус ВПО є довідка про взяття на облік ВПО (Довідка ВПО).

Особи, які в період з 2014 по 2022 роки перемістилися з територій окупованих ще в 2014-215 році (Крим, окремі території Донецької і Луганської областей) зберігають статус ВПО. Додаткові процедури не вимагаються.

Пользуйтесь консультацией: Зафиксируй разрушение имущества при военном положении

  1. Як отримати Довідку ВПО?

Порядок отримання довідки ВПО регламентується Постановою КМУ від 01.10 2014 року № 509, з урахуванням змін, внесених Постановою КМУ від 13.03 2022 року № 269 і Постановою КМУ від 20.03.2022 року № 332.

Існують чотири шляхи отримання довідки ВПО:

  • звернуться до місцевого органу соціального захисту (Собес) за місцем тимчасового перебування;
  • звернутися до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради за місцем тимчасового перебування;
  • звернутися до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем тимчасового перебування;
  • в електронній формі з використанням мобільного додатка Єдиного державного веб-порталу електронних послуг «Дія» (знаходиться в процесі розробки).

Особи від 14 років звертаються за отриманням Довідки ВПО особисто. Батьки (опікуни) звертаються для отримання Довідки ВПО дитини.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст