Головна Блог Новини Як ФОПам сплачувати ЄСВ за І квартал через війну

Як ФОПам сплачувати ЄСВ за І квартал через війну

11.04.2022
Переглядів : 3226

Наближається 19 квітня - граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал. У 2022 році реквізити рахунків для сплати ЄСВ не змінилися. Через збільшення МЗП треба було б сплатити, як мінімум, 4290 грн за І кв. 2022 року. Але через війну всі ФОПи мають сплачувати ЄСВ тільки за січень-лютий у сумі 2860 грн

Рахунки для сплати

Нагадаємо, що 4 січня Держказначейство повідомило про розміщення на своєму сайті нових реквізитів рахунків для сплати податків та зборів з 1 січня 2022 року. З цієї дати сплачені суми за старими рахунками будуть повертатися платникам, як нез'ясовані надходження. Про це ми писали тут. Проте ні у повідомленні Держказначейства, ні у аналогічному повідомленні ДПС не згадується про рахунки з ЄСВ.

Натомість на сайті ДПС в рубриці "Реєстри" залишається незмінним окремий реєстр щодо рахунків з ЄСВ. Його було розміщено ще на початку 2021 року.

Отже, рахунки з ЄСВ цього разу на початку року вирішили не змінювати. Відповідно у 2022 році продовжують діяти рахунки 2021 року. Але краще, перш ніж платити ЄСВ, перевірити реквізити рахунку, зокрема, в рубриці «Стан розрахунків з бюджетом» в Е-кабінеті.

Нагадуємо, що для категорії платників ЄСВ – ФОП та самозайнятих осіб передбачено символ «204». А рахунок для сплати (цифри з дев’ятнадцятої по двадцять першу літерно-цифрового номера рахунку) відповідає категорії платника ЄСВ.

Згадайте новину: Чи накладаються адмінштрафи за несплату ЄСВ під час війни?

Мінімальний та максимальний розмір ЄСВ за I квартал

За Законом про Держбюджет на 2022 рік, з 1 січня розмір мінімальної зарплати збільшився до 6500 грн. Відповідно мінімальний місячний страховий внесок з ЄСВ у І кварталі становить 6500 х 22% = 1430 грн. Тож за І квартал 2022 року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у ФОП, незалежно від системи оподаткування і групи, мала становити 4290 грн (1430*3).

При цьому максимальна база для нарахування ЄСВ з 1 січня 2022 року - 97500 грн. Таким чином, максимальний розмір місячного страхового внеску за місяць І кварталу становитиме: 97500 х 22% = 21450 грн. Тобто за І квартал 2022 року максимальний розмір ЄСВ до сплати за себе становить для підприємців 64350 грн.

Але війна підкоригувала правила сплати ЄСВ.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст