Головна Блог Новини Як домовитися з банком і закрити кредит, якщо банк вже звернувся до суду

Як домовитися з банком і закрити кредит, якщо банк вже звернувся до суду

В Україні сформувалася стійка судова практика по кредитним справам, позитивна для боржників і не дуже вигідна для банків.

Якщо коротко, суди відмовляють банкам у стягненні штрафних санкцій і підвищеної процентної ставки по кредиту при наявності грамотної правової позиції боржника.

Ситуація

Нещодавно займався такою справою. Звернувся клієнт із заборгованістю по кредиту, банк уже подав до суду.

Я підготував відгук, відправив до суду і представнику банку, після чого запропонував представнику банку врегулювати справу.

Рішення

Коли банк розуміє, що суд відмовить в частині вимог, йому вигідніше домовлятися. Через кілька днів банк погодився.

В результаті клієнт оплатив тіло кредиту, а банк попросив суд залишити позов без розгляду. Ухвала Тернівського районного суду міста Кривого Рогу у справі № 215/979/20.

Таким чином, клієнт заощадив близько 40 000 гривень штрафів, нарахованих банком і час на майбутні судові процеси.

Я рекомендую домовлятися ще й тому, що якщо суд першої інстанції відмовить у частині вимог банку, банк може подати апеляцію. А це додаткові витрати на правову допомогу для боржника.

Тож, якщо у вас є можливість погасити частину заборгованості одразу - спробуйте домовитися з банком.

Якщо такої можливості немає - ось правова позиція, яка допоможе захистити ваші права та зекономити кошти на сплату штрафних санкцій.

Правова позиція
Умови кредитного договору

Є кілька постанов Верховного суду, які стали показовими для багатьох кредитних справ. Наприклад, постанова Великої палати Верховного Суду в справі №14-131цс19.

Ось кілька ключових тез:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст