Головна Блог Новини Втік з країни – віддай машину ЗСУ: новий законопроєкт

Втік з країни – віддай машину ЗСУ: новий законопроєкт

22.04.2022
Переглядів : 4205

Вже другий місяць влада думає, як повернути з-закордону чиновників-втікачів.

Депутати планували заохотити їх 10 роками в'язниці у разі неповернення. Щодо ефективності даного способу виникають сумніви - хто повернеться, якщо буде знати, що на нього чекає 10 років ув'язнення? В результаті від ідеї поки відмовились.

Кабінет Міністрів України своїми силами намагається повернути чиновників - днями було вирішено, що усі, хто не повернеться на територію України і на своє робоче місце (якщо особі не дозволено працювати дистанційно) до 25 квітня - можуть бути звільнені.

Депутати шукають додаткову мотивацію - через новий законопроєкт 7260. Головна мета, яку перед собою бачать 15 авторів законопроєкту, є закриття транспортних потреб військових ЗСУ, Нацгвардії та інший захисників країни, в першу чергу, за рахунок автомобілів чиновників найвищих рангів. Мова йде про народних депутатів, міністрів та їх заступників, держслужбовців категорії “А” або “Б”, суддів, прокурорів тощо.

Навіщо це робити? Причин можна знайти декілька. Перша - не доведеться витрачати гроші волонтерів на ввезення машин з Європи, якщо можна просто брати машини чиновників, які втекли. Друге - автори сподіваються, що цей законопроєкт буде всіляко сприяти підвищенню у службових осіб рівня свідомості перед державою та українським народом. Можливо чиновники задумаються, чи варто покидати батьківщину, якщо їх транспорт буде відправлений до ЗСУ.

Слід розуміти, що згідно з чинною ст. 6 Закону військово-транспортний обов’язок покладається на усіх громадян – власників транспортних засобів. Але автори законопроєкту пропонують аби вилучення транспортних засобів відбувалося переважно у державних посадовців найвищих рангів, які покинули країну.

Для справедливості першочергове вилучення застосовуватися не буде щодо:

• осіб, відряджених за межі території України з метою виконання службових завдань;

• жінок, які виховують дитину віком до 18 років;

• чоловіків, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

• осіб, які визнані особами з інвалідністю;

• осіб, які здійснюють виховання чи догляд за іншими категоріями людей, визначеними в проєкті.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст