Головна Блог Новини вр НЕ скасувала повністю «правки Лозового».

вр НЕ скасувала повністю «правки Лозового».

08.12.2023
Переглядів : 1515

Верховна Рада на засіданні 8 грудня не скасувала повністю «правки Лозового» в межах законопроєкту №10060 про реформу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Громадська організація «Центр протидії корупції» готує петицію до президента Володимира Зеленського.

Так, народні депутати ухвалили в цілому законопроєкт про зміни до законодавства щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Зокрема цим документом САП виводять зі структури Офісу генерального прокурора та організовують в окремий орган прокуратури. Водночас, як зауважив депутат Ярослав Железняк, у законопроєкті скасовані деякі норми щодо «правок Лозового», але «дуже частково».

У «Центрі протидії корупції» зауважили, що фінальна версія законопроєкту була підготовлена головою правоохоронного комітету Ради та нардепом від «Слуги народу» Сергієм Іонушасом.

«Таким кроком Іонушас фактично допомагає уникнути відповідальності підозрюваним або обвинуваченим у корупції у більш ніж 30 справах НАБУ і САП, включно з олігархом Ігорем Коломойським», — заявили у громадській організації.

Зокрема правоохоронний комітет лишив у законопроєкті №10060 ключову норму «правок Лозового» — п. 10 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу.

«Посилаючись саме на цю норму і розвалюють усі корупційні справи. Без її скасування інші зміни просто не мають жодного сенсу», — кажуть у ЦПК. І додали, що зареєструють петицію до президента Зеленського з вимогою скасувати «правки Лозового» в повному обсязі.

«Прийнята Радою ганебна версія законопроєкту — продукт президентської фракції. Після підписання законопроєкту у такому вигляді кожна закрита справа щодо корупціонера стане безпосередньою відповідальністю Зеленського», — пишуть у ЦПК.

Водночас Депутат Ярослав Юрчишин зазначав, що в парламенті є два законопроєкти — №10100 та №10060-2 (альтернативний ухваленому) — серед норм яких є скасування «правок Лозового». Перший документ подала група депутатів на чолі з Давидом Арахамією.

Але як зауважила у коментарі hromadske керівниця комунікацій ЦПК Валерія Радченко, профільний комітет ще навіть не розглядав законопроєкт №10100. А посли G7 сказали, що розвʼязання питання щодо «правок» має бути частиною реформи САП, додала Радченко.

Чому потрібно скасувати «правки Лозового»?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст