Головна Блог Новини Вызов в суд лица, чье местонахождение неизвестно, возможен только через Интернет

Вызов в суд лица, чье местонахождение неизвестно, возможен только через Интернет

08.02.2018
Переглядів : 2420

По новому Гражданскому процессуальному кодексу, участники процесса, которых невозможно найти, чтобы вызвать в суд, уведомляются об этом через официальный сайт, а не газету. Правда, могут быть внесены изменения, чтобы не нарушать права тех, кто до сих пор не имеет возможности пользоваться современными технологиями.

Спірна норма

Про це говорили під час робочої зустрічі керівництва Касаційного цивільного суду із представниками апеляційних судів. Секретар Пленуму Верховного

Суду, секретар першої судової палати КЦС Дмитро Луспеник зазначив, що всі судді уважно вивчили новели. Однак можливе різне бачення тих чи інших питань, тому зустріч має відбуватися у формі діалогу та обміну думками.

Пользуйтесь консультацией: «О вызове на допрос»

Одне із запитань, що ставилось у листах суддів до КЦС: як викликати учасників процесу, місце проживання яких невідоме, до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи?

Відповідно до ч.11 ст.128 ЦПК такі особи викликаються через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади. А згідно із ч.12 даної статті порядок публікації оголошень на сайті визначається Положенням про ЄСІТС, яка наразі не працює.

Суддям життя не ускладнить

Суддя КЦС Віктор Стрільчук, аналізуючи норми, дійшов висновку, що сьогодні неможливо викликати особу, місце проживання якої невідоме, через друковану пресу, як це було раніше. І єдина можливість — оголошення на офіційному веб-сайті судової влади. «Думаю, це не ускладнить життя суддям. Не потрібно укладати угоду зі ЗМІ, слід лише зробити оголошення на офіційному сайті», — сказав він.

Д.Луспеник додав, що розд.15 «Перехідних положень» кодексу не містить жодного застереження, що до початку роботи ЄСІТС можна якимось іншим чином викликати особу. Але є положення про те, що цей виклик здійснюється в порядку, визначеному ДСАУ. Він звернув увагу на п.15.8 розділу, де встановлено, що оприлюднення визначеної кодексом інформації щодо справи на веб-порталі судової влади здійснюється в порядку, передбаченому Положенням про автоматизовану систему документообігу суду.

Згадайте новину: Державна судова адміністрація України інформує щодо оголошень про виклик у суд

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст