Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Віталій Кличко: З офісом президента немає конфлікту, є порушення ним закону

Віталій Кличко: З офісом президента немає конфлікту, є порушення ним закону

05.08.2019
Автор:
Переглядів : 1757

Офіс президента Зеленського хоче домогтися звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА. В інтерв'ю DW мер Києва розповів про цей конфлікт, прокоментував активну діяльність Андрія Портнова та про "смотрящих" у столиці.

Deutsche Welle: Пане Кличко, офіс президента ініціював ваше звільнення з посади голови КМДА. У зв'язку з цим ви увійшли у відкритий конфлікт з Андрієм Богданом, керівником офісу президента України. Чи є у вас також конфлікт з самим президентом Зеленським?

Віталій Кличко: Усе те, що робиться, є антиконституційним, це є порушенням закону. В першу чергу, порушенням закону про столицю. Жодного конфлікту не було. Президент чи Богдан не можуть звільняти (главу КМДА. - Ред.), тому що в законі про столицю прописано, що виконавча і законодавча влада в місті Києві виконуються міським головою. І мер міста, який виграв вибори, повинен бути призначений головою КМДА. Це не мій конфлікт, я не відстоюю себе. Мені крісло і посади не потрібні. Я відстоюю право киян обирати владу, яка повинна бути стовідсотково підзвітна їм.

Які ризики виникають, якщо посади мера Києва і голови КМДА обійматимуть різні люди?

Ступор влади, тобто місто не зможе працювати. Я можу це так порівняти: ви сідаєте в автівку, в якій є два водії, ви кажете їм, що потрібно кудись їхати, і у кожного є свій план, кожен керує в своєму напрямку. Так може статися аварія. Зараз я відчуваю, що йде політична боротьба за контроль над столицею. Я зустрічався з президентом і з паном Богданом і казав, що нам потрібно об'єднати наші зусилля, бо в нас багато викликів. Якщо вам потрібно боротися, і київський міський голова вас не влаштовує, тому що він не є членом вашої політичної сили, то, будь ласка, давайте робити дострокові вибори.

Якщо все ж таки дійде до того, що буде призначений головою КМДА, наприклад, Олександр Ткаченко, який вважається одним з претендентів на цю посаду, то якими будуть Ваші дії? Чи готові Ви до співпраці?

Я буду звертатися до судів і до міжнародної спільноти, тому що це буде руйнуванням самоврядування. Я розумію, що в нас є конфліктне законодавство, воно не є оптимальним. Таку ж саму річ зробив Янукович - коли не мав кандидата на посаду київського міського голови, він відсторонив мера, призначив свою людину і місто жило без мера майже три роки (Леоніда Черновецького було відсторонено від посади глави КМДА у 2010 році, у липні 2012 року закінчилися його повноваження мера Києва, а Віталій Кличко був обраний мером у травні 2014 року. - Ред.). До чого це призвело? До Революції гідності.

Андрій Богдан стверджував, що йому нібито пропонували хабар, аби ви залишились на посаді голови КМДА. Ви вимагали назвати прізвища. Ці особи взагалі існують? Чи знаєте ви вже імена цих людей?

Зараз йде війна для дискредитації мене як київського міського голови. Пан Богдан, голова офісу президента, розповсюджує чутки. Чи може бути правдивою інформація? Я не знаю, але я вперше про це почув, що хтось йому пропонував такий величезний хабар, 20 мільйонів доларів! Я звернувся до НАБУ і вимагаю провести розслідування. Таку людину я не уповноважував, я це вперше почув від пана Богдана. Нехай він надасть факти, проведуть розслідування. Якщо це неправда, хай він вибачається. Якщо правда, то таких людей треба притягнути до відповідальності.

Інтерв'ю: Петро Порошенко: В мене, на жаль, є за що просити пробачення в Господа

Ви, у свою чергу, заявляли, що офіс президента Зеленського хоче, щоб Ви свої дії узгоджували з окремими людьми. Можете сказати, що та з ким Ви мали б узгоджувати?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст