Головна Блог Новини Від адвоката на Протокол до винахідника що допомагає рятувати життя. Шлях Віталія Бондарчука виробника нош для евакуації військових Тачела

Від адвоката на Протокол до винахідника що допомагає рятувати життя. Шлях Віталія Бондарчука виробника нош для евакуації військових Тачела

11.03.2024
Переглядів : 4249

Повномасштабне вторгнення змінило життя кожного українця. Хтось пішов на фронт захищати країну від російської навали, а інші в тилу намагаються всіляко допомагати захисникам. Не стоїть осторонь і адвокат Віталій Бондарчук, який займається важливою справою – виготовляє розкладні ноші на механічній колісній базі «Тачела» для швидкої евакуації поранених з поля бою. Ми вирішили більше дізнатися про його проєкт безпосередньо від нього.

Автор (А): Доброго дня, Віталію! Радий поспілкуватись з вами сьогодні.

Віталій Бондарчук (ВБ): Доброго дня, взаємно.

А: Чим ви займалися до повномасштабного вторгнення росіян?

ВБ: Займаюсь адвокатською практикою з 2012 року, пишу статті на юридичну тематику. Але після 24 лютого 2022 року життя змінилося, звичайно, як і для всіх нас.

А: Ви розробили ноші на колесах для евакуації поранених. Як взагалі ви, юрист за освітою, прийшли до такої ідеї?

ВБ: Після повномасштабного російського вторгнення почав вивчати напрямок аеророзвідки, пройшов курси, уточнив дані в ТЦК і шукав місце в підрозділах аеророзвідки. На Фейсбук був підписаний на Олександра Ябчанку, який опублікував допис про поранення 11 наших захисників під час евакуації одного пораненого. Тоді він оголосив про збір на електро платформу на гусеничній базі вартістю 80 тис. грн.

Подумав, що електроплатформа для евакуації поранених має свої переваги, але і недоліки. Перше – ціна. Адже засобів для вивезення поранених з позиції до точки евакуації, звідки їх забирає медевак, потрібно тисячі.

Друге – ефективність. Електроплатформи на гусеницях чи шестиколісні мають масу до 100 кг і значно більше, а в разі пошкодження електроніки чи закінчення заряду акумулятора непридатні для використання вручну.

Думаю для кожної задачі мають бути свої засоби, чим більше засобів, тим більше можливостей. Тому електроплатформи не можуть всюди замінити механіку і навпаки.

Розумів, що механічна платформа для евакуації пораненого має бути стійкою, горизонтальною, невисокою над землею і мати ноші з тканини.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст