Головна Блог Новини ВС вважає, що декриміналізація дрібних крадіжок не відбулася, бо законодавець не вніс зміни до Кримінального кодексу ( справа №278/1566/21)

ВС вважає, що декриміналізація дрібних крадіжок не відбулася, бо законодавець не вніс зміни до Кримінального кодексу ( справа №278/1566/21)

10.09.2024
Переглядів : 990

Верховний Суд ще до кінця не визначився, чи дійсно відбулася декриміналізація дрібних крадіжок.

Так, 29 серпня 2024 року своєю ухвалою по справі №278/1566/21 колегія суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду ВС вирішила передати на розгляд Об`єднаної палати ККС Верховного Суду відповідне питання. (Джерело : Судово-юридична газета)

Справа у тому, що народні обранці, приймаючи закон 3886-IX «про декриміналізацію», ніде не прописали, чи застосовуються до осіб, яких судять, чи які вже засуджені, положення про зворотну силу закону у часі.

На думку колегії суддів ВС, «це свідчить про підкреслену і свідому позицію законодавця в сфері диференціації юридичної відповідальності, за якою законотворець (який звісно ж обізнаний із висновками КСУ в Рішенні №6-рп/2000 від 19 квітня 2000 року і поза розумним сумнівом виважено враховує їх в законотворчій діяльності) обрав саме такий спосіб вирішення окресленої ним проблеми, що виключає застосування зворотної дії в часі закону України про кримінальну відповідальність до осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання чинності Законом № 3886-IX, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість».

У березні 2024 року група народних депутатів зареєструвала законопроект 11068, яким пропонувалося підняти суму, за якої крадіжка буде вважатися кримінально караною.

Ідея законодавців полягала у тому, щоб не саджати людей до в’язниці на 5-8 років за крадіжку дрібних речей з магазину на суму трохи більше 302,8 грн. Як приклад вони наводили справу, де чоловік отримав майже 4 роки позбавлення волі за крадіжку підгузків «Huggies» на 356 грн.

«У запропонованій редакції викрадення чужого майна стане кримінально караним діянням, якщо його вартість становитиме більше трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що у 2024 році становитиме 4 542 грн», - вказували у пояснювальній записці до законопроекту автори, серед яких голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

Втім, відповідні зміни пропонувалося внести лише до Кодексу про адміністративні правопорушення, без корегування Кримінального кодексу.

Згодом закон 3886-ІХ було прийнято, і 9 серпня він набув чинності. Суму «декриміналізації» дещо зменшили – до 2 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, які в 2024 році становлять 3028 грн.

Але, знов-таки, зміни не були внесені до Кримінального кодексу – а лише до КУпАП.

В той же час, передаючи 29 серпня справу на Об’єднану палату колегія суддів ККС ВС вказала, що «сприйняття змін до ст. 51 КУпАП, як змін Кримінального кодексу (текст якого не змінювався Законом 3886-IX) є прямим запереченням правових позицій Конституційного Суду України, за якими подібні зміни не створюють підґрунтя до застосування ст. 5 КК та ст. 58 Конституції України». Тобто, через невнесення змін до Кримінального кодексу неможливо застосувати до осіб норми про зворотну дію закону про кримінальну відповідальність в часі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст