Головна Блог Новини Нарешті! Верховна рада планує скасувати обов'язкове ведення книги обліку доходів для ФОП-спрощенців

Нарешті! Верховна рада планує скасувати обов'язкове ведення книги обліку доходів для ФОП-спрощенців

16.07.2020
Переглядів : 5580

Верховна Рада України, на позачерговому засіданні 14 липня, прийняла законопроект №2524 «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо функціонування електронного кабінету і спрощення роботи фізичних осіб-підприємців».

Як зазначено в пояснювальній записці, метою законопроекту №2524 є вдосконалення роботи електронного кабінету платника податків, спрощення податкового облік, а також - стимулювання добровільного обмеження паперового документообігу.

Серед іншого, вказаним законопроектом, зокрема скасовується вимога обов’язкової реєстрації книги обліку доходів та витрат, а також скасовується обов'язок ведення книги обліку доходів для ФОП 1 та 2 групи спрощенців та 3 групи, які не є платниками ПДВ.

Як зазначає один з ініціаторів законопроекту, депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк: «Де факто в Україні склалася ситуація, коли фізичні особи-підприємці або взагалі не отримують та не реєструють книгу обліку доходів, або ж заповнюють її лише у випадку проведення перевірки податковими органами».

Згадайте новину: Верховная Рада разрешила электронные ИНН. Бумажные станут не нужны

Отже, зосередимо увагу на ключових змінах, запропонованих законопроектом №2524:

1 Спрощення ведення обліку доходів ФОП

Законопроектом пропонується дозволити «спрощенцям»-неплатникам ПДВ вести облік в довільній формі - в Excel, в зошиті чи традиційно в книзі обліку. Причому, книгу тепер не треба реєструвати та заповнювати щоденно. ФОП лише повинен фіксувати щомісячний дохід. Щоденні чи поопераційні підсумки – фіксуються лише за бажанням підприємця.

2 Перегляд штрафів за відсутність та порушення порядку ведення книги обліку доходів

Наразі, якщо в підприємця відсутня зареєстрована та заповнена книга обліку – такому підприємцю загрожує нарахування штрафу в розмірі 510 грн згідно з положеннями Податкового кодексу України та до 136 гривень за відсутність книги обліку – згідно з положеннями КУпАП.

Законопроектом пропонується, що «спрощенцям»-неплатникам ПДВ достатньо буде просто показати записи їх доходів за календарний місяць. Податкова буде зобов'язана визнавати ці дані відповідно до ст.292.13 ПК України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст