Головна Блог Новини В Україні будуть жорстокіше карати за викрадення авто та нелегальні розборки – усі нюанси нового закону

В Україні будуть жорстокіше карати за викрадення авто та нелегальні розборки – усі нюанси нового закону

07.09.2020
Переглядів : 9891

В Україні посилили відповідальність за викрадення авто та їх розукомплектування. Відповідні новели містяться в прийнятому законі "Про внесення змін до статті 289 Кримінального кодексу України щодо протидії незаконному заволодінню транспортним засобом" (законопроект № 3301).

Як тільки закон опублікують, він вступить в силу.

Зокрема, документом передбачено, що незаконне заволодіння транспортом карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Чинна редакція цієї статті передбачає ще таку альтернативу покарання, як штраф від 1 000 до 1 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім того, встановлюється покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без такої за ті самі дії, вчинені з використанням електронних пристроїв для втручання в роботу технічних засобів охорони, або якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого становить від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 105 100 до 262 750 грн).

Згадайте новину: Про умови відповідальності власника авто при неправомірному заволодінні авто іншою особою, яка вчинила ДТП

Чи буде працювати новий закон нам розказав адвокат, старший партнер АО Legal House Олексій Гнатенко.

- На Вашу думку, чи здатне посилення покарання за ці діяння зменшити кількість викрадень? Чи буде більше кримінальних справ і чим вони зазвичай закінчуються?

- Якщо відповідати прямо на це запитання, то особисто я не вірю у можливість вирішення цієї проблеми лише підсиленням кримінальної відповідальності за вчинений злочин.

Тому відповідати на це запитання потрібно з оглядом на весь масив змін, які пропонує законопроєкт.І якщо проаналізувати законопроєкт, запропоновані зміни передбачають не лише підсилення відповідальності, але й криміналізацію інших неправомірних дій злочинців, які можуть бути кінцевою метою незаконного заволодіння транспортним засобом.

Діюча редакція статті 289 Кримінального кодексу України не дозволяє правоохоронним органам притягнути до відповідальності осіб, які вчинили злочин у значних чи великих розмірах.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст