Головна Блог Новини Українська люстрація дійшла до Страсбургу

Українська люстрація дійшла до Страсбургу

23.11.2016
Переглядів : 1283

В Європейському суді з прав людини розпочали справу проти України. Позивачі – люстровані чиновники. Рішення у цій справі, метафорично висловлюючись, стане вироком не тільки псевдореформованій судовій системі, яка показала свою неспроможність захистити права українських громадян, а й лідерам політичної більшості, що так і не змогла виправдати сподівань виборців та виконати історичну місію з очищення влади.

На сьогоднішній день в ЄСПЛ є близько 11 позовів проти держави Україна від колишніх держслужбовців: три – прокурорських, шість – від податківців, одне подання від глави райдержадміністрації та ще одне – від адвокатського об’єднання. І це лише ті, про які нам достовірно відомо. Однак, до ЄСПЛ постійно надходять нові позови від різних осіб, які вважають, що держава порушила їхні права.

Згадайте новину: Під люстрацію за півтора роки потрапили 940 посадовців з 5 тисяч – Мін’юст

Перший позов до ЄСПЛ надійшов в кінці 2015-го року – від податківця з Чернігівщини. Проте тоді суд завернув справу через те, що позивач не вичерпав всіх національних можливостей – не пройшов національні суди апеляційної та касаційної інстанцій.

Виявилось, що він фізично цього не зміг зробити , адже його справа, як і низка інших, «зависла» на рівні першої інстанції – в окружному суді.

Колишнього заступника прокурора в Чернігівській області Олега Підгайного як і багатьох інших в прокуратурі звільнили в перші ж дні після дії Закону про люстрацію. За його словами, 60% звільнених з прокуратури (це приблизно 800 призупинених проваджень) мають бажання відновитись на роботі. Всі ці люди подали позови в окружні суди.

Вспомните новость: В Украине люстрированы почти 1 тыс. человек, в т. ч. 40 судей, - Минюст

Сам Підгайний, який судиться з державою вже в ЄСПЛ, розповідає, що у нього на руках є нові подання – три від прокурорів, одне – від працівника правоохоронних органів. Він запевняє, що кількість заявників ростиме в геометричній прогресії, і до Нового року їх буде щонайменше 20.

Правник розповів, що позивачі пройшли по всій судовій вертикалі. У результаті дійшли до Верховного Суду, який звернувся з конституційним поданням до Конституційного суду України – аби той розтлумачив конституційність Закону про люстрацію.

Але в Конституційному Суді ситуація взагалі сюрреалістична: суд став заручником ситуації. «Люстратори» при першій же нагоді зганяють під його стіни людей з плакатами, які відчайдушно захищають так званий процес люстрації в країні.

Вспомните новость: В Минюсте заявили, что ГФС наиболее сопротивляется люстрации

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст