Головна Блог Новини Ухвалено закон про повідомлення від судів через Дію: чи означає це «суд без паперів»

Ухвалено закон про повідомлення від судів через Дію: чи означає це «суд без паперів»

28.07.2022
Переглядів : 2532

Як відомо, «суд без паперів» було прописано у процесуальних кодексах ще 2017 року. Тоді у них передбачили створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), яка мала забезпечити інтеграцію всіх процесів - від подачі документів до суду до реалізації виконавчого документа. ( Джерело: Судебно-юридическая газета)

Згадайте новину: Електронний суд працює! Хай живе ЄСІТС!

Однак, незважаючи на всі старання ДСА, ЄСІТС повноцінно так і не запрацювала. Є окремі модулі, наприклад, подача до суду документів через Електронний кабінет. Втім, одночасно із цим сторона має надати підтвердження, що повідомила свого опонента. «У разі подання до суду документів в електронній формі учасник справи зобов’язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів», - так, до прикладу, звучить норма статті 43 Цивільного процесуального кодексу після внесення змін у квітні 2021 року. Направлені до суду документи не формуються в єдину електронну справу - їх досі мають «підшивати» у паперові томи.

Окрім того, досі не працює передбачений ще у 2017 році механізм передачі виконавчого листа за допомогою електронних систем. Для того, щоб виконати рішення, треба брати виконавчий лист у суді, оформляти відповідні документи до ДВС, виправляти помилки у виконавчих листах, якщо вони є, шляхом звернення до суду тощо. На це у звичайних людей витрачаються якщо не роки, то місяці.

27 липня Верховна Рада ухвалила в цілому як Закон законопроект 7315 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» про додаткові способи інформування про судові справи та проведення зборів суддів в умовах військового чи надзвичайного стану». Серед іншого, у ньому йдеться про те, що у Дії особа зможе побачити свій виконавчий документ по справі.

Народні депутати від «Слуги народу» охарактеризували його як прогресивний крок у напрямку електронного судчинства, «суд без паперів».

Згадайте новину: Суди зобов’язані перевіряти процесуальні документи, подані на електронну адресу суду з підписанням ЕЦП – КЦС ВС

Як отримати повідомлення від суду через Дію

Закон дозволяє інформувати про суд, що розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату та час судового засідання з використанням мобільного додатка Портала Дія.

Однак таке повідомлення не буде мати статус офіційного. Отже, не може вважатися «належним повідомленням» сторони по справі. Відповідні зміни не вносяться і до процесуальних кодексів, аби надати такому повідомленню процесуальної ваги.

Тобто, це більш сучасний аналог повідомлення від суду через смс.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст