Головна Блог Новини Участь адвоката в іншому процесі - достатня підстава для перенесення судового засідання ("Бартая проти Грузії")

Участь адвоката в іншому процесі - достатня підстава для перенесення судового засідання ("Бартая проти Грузії")

11.04.2019
Переглядів : 13513

Відмова суду перенести засідання за клопотанням адвоката, що брав участь в іншому процесі, та розгляд справи без захисника є порушенням ст. 6 (право на справедливий суд) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини у справі «Бартая проти Грузії» (заява № 10978/06), передає інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

Адвокат пана Бартая не міг брати участь у провадженні (трудовий спір), тому, що в цей самий час він був залучений до іншого слухання. Адвокат поінформував про це суд і подав клопотання про перенесення засідання. Бартая також вимагав відкладення розгляду справи, відмовляючись брати участь у слуханні без адвоката. Втім, суд прийняв заочне рішення про відхилення позову.

Згадайте новину: Засуджений до 30 років ув’язнення відсудив 7,5 тис. євро за тривале розслідування та погані умови («Бігович проти Чорногорії»)

Адвокат безуспішно намагався оскаржити це рішення. Втім, вищі суди дійшли висновку, що відповідно до національного законодавства не існувало обґрунтування відмови від участі у слуханні, а також те, що участь адвоката в іншому слуханні не була вагомою підставою для скасування рішення, прийнятого in absentia . Крім того, вони виявили, що пан Бартая був попереджений суддею першої інстанції про наслідки його відмови від участі у слуханні.

Бартая звернувся до ЄСПЛ. Посилаючись на статтю 6 Конвенції, він стверджував, заочне рішення позбавило його можливості брати участь у провадженні на рівних засадах з іншою стороною, яка була представлена адвокатом.

Суд у Стразбурзі констатував порушення Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Згадайте новину: У ЕСПЛ назвали важливий критерій оцінки ефективності засобів правового захисту («O.S.A. і інші проти Греції»)

Прес-реліз,
виданий Секретарем Суду
ЄСПЛ 272 (2018)
26.07.2018

Бартая проти Грузії (заява № 10978/06)

Заявник, Олександр Бартая, є громадянином Грузії, який народився в 1938 році і мешкає в м. Тбілісі. Справа стосувалася провадження, яке він відкрив проти свого роботодавця, типографічної компанії, після його звільнення

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст