Головна Блог Новини У таблиці Менделеєва може з'явитися "московій"

У таблиці Менделеєва може з'явитися "московій"

24.06.2016
Переглядів : 1479

Чотири нові хімічні елементи, які в січні потрапили до періодичної таблиці, можуть невдовзі отримати нові назви.

Їх пропонують назвати ніхоній (nihonium, Nh), московій (moscovium, Mc), теннессин, (tennessine, Ts) і оганессон (oganesson, Og).

Дотепер їх називали просто за кількістю протонів у кожному атомі - 113, 115, 117 і 118 відповідно.

Ці елементи закінчать сьомий ряд таблиці Менделеєва, яку востаннє оновлювали в 2011 році.

Процедура передбачає, що тепер протягом п'яти місяців триватимуть консультації щодо запропонованих назв. Якщо заперечень не буде, їх мають затвердити.

Остаточно схвалити назви мають Міжнародний союз теоретичної і прикладної фізики і Міжнародний союз теоретичної і прикладної хімії.

Усі чотири елементи не існують у природі самостійно і були синтезовані в лабораторіях. Їх утворюють, зіштовхуючи між собою два менших (але все ж доволі великих) атомних ядра.

Усі ці елементи нестабільні і майже відразу розпадаються. На практиці жоден елемент, важчий за уран з його 92 протонами і 146 нейтронами, не може існувати за межами лабораторії протягом тривалого періоду.

Та попри це, їх синтез дозволяє науковцям ще глибше заглянути в будову атомного ядра.

За традицією, право називати нові елементи мають їхні відкривачі.

Назва має відображати міфологічну ідею, мінерал, місцевість, країну, якусь рису або ім'я самого науковця.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст