Головна Блог Новини У мільйонів українців заберуть субсидії: що робити без знижки і хто постраждає

У мільйонів українців заберуть субсидії: що робити без знижки і хто постраждає

14.05.2018
Переглядів : 1571

Кожен п’ятий субсидіант в травні повинен звернутися до органів соціального захисту та переоформити субсидію. Тепер в декларації потрібно вказувати дохід від оренди, а також заробіток тих членів сім’ї, які прописані в квартирі, але не живуть в ній.

В результаті всіх травневих нововведень за різними оцінками без комунальної знижки залишаться близько двох мільйонів сімей. Це ті, хто не пройде “норму” по нерухомості, або в результаті перерахунку повинні будуть задекларувати відносно високий дохід.

Заберуть не тільки у багатих

Близько 50 тис. сімей отримували субсидії на будинки площею понад 200 кв.м і квартири від 120 кв.м. Нові правила залишать всіх їх без комунальних знижок. В уряді таку нерухомість назвали “елітною”, незважаючи на те, в якому вона стані знаходиться і яким чином дісталася сім’ям. З одного боку, це нововведення дійсно дозволить не допомагати тим сім’ям, у яких вистачає грошей на величезні квартири і будинки, але нібито не вистачає грошей на комуналку. А з іншого, в результаті такого нововведення без субсидії можуть залишитися дійсно малозабезпечені українці, які отримали нерухомість в спадок або придбали її в “кращі часи”.

Ріелтор Максим Бабуряк впевнений: далеко не кожен будинок такою площею можна вважати елітним. “У селах часто люди самі будують собі будинки. Зараз великий будинок може дозволити собі дійсно далеко не кожна сім’я. Навіть якщо коштує він недорого, на його облсуговування, особливо в опалювальний сезон, доведеться витратити великі суми. Але ось раніше, коли комуналка коштувала копійки, люди дійсно будувалися на широку ногу “, – розповідає експерт. В результаті зараз, коли і комуналка подорожчала, і доходи могли скоротитися, великий будинок може стати підставою для відмови в субсидії. Така ж ситуація може виникнути і у власників великих квартир (від 120 кв.м).

Без субсидії залишаться і власники автомобілів, випущених не пізніше ніж 5 років тому. І не має значення, цей автомобіль куплений в кредит, його подарували або отримали як спадщину.

Не пощастило і тим, хто офіційно не працює і при цьому не перебуває на обліку в Центрі зайнятості. Якщо за останні півроку такий безробітний як мінімум три рази заплатив єдиний соціальний внесок (ЄСВ), йому автоматично нарахують дохід в розмірі трьох прожиткових мінімумів (5286 грн). Якщо немає ніяких доходів, не платиш податки і не зареєструвався в Центрі зайнятості, про субсидії можна забути.

Відзначимо, всього в Україні приблизно 26 млн працездатного населення. Це ті, хто потенційно можуть працювати. Але працюють з них лише близько 16 млн осіб, а в Центрах зайнятості в якості офіційних безробітних зареєструвалися 352 тис. осіб. Решта, якщо не платять ЄСВ, комунальні знижки отримати не можуть.І до прийнятих нововведень Кабміну в неопалювальний сезон левова частина субсидіантів залишалася без допомоги від держави.

Справа в тому, що в “теплий” період доходів може вистачити на оплату комуналки. Для прикладу, як раніше вже рахували журналісти, згідно з формулою розрахунку субсидії, платити за комуналку сім’я з двох чоловік з двома мінімальними зарплатами повинна не більше 14,7% свого доходу. Тобто обов’язковий платіж з субсидією складе приблизно 945 грн. В опалювальний сезон враховуючи, вартість опалення, такий дохід дозволяє отримувати комунальну знижку. А ось влітку зазначеної суми може вистачити на оплату комуналки в межах соціальних нормативів.

Пользуйтесь консультацией:Правила получения жилищной субсидии 2018 году

Що робити без субсидії: пільги і економія

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст