Головна Блог Новини У Львові суддю Ігора Ганича виправдали від хабарів, бо докази в його справі знищено

У Львові суддю Ігора Ганича виправдали від хабарів, бо докази в його справі знищено

04.03.2019
Автор:
Переглядів : 4455

Верховний суд поставив крапку у багаторічній судовій епопеї в хабарницькій справі судді Ганича.

Касаційна інстанція 19 лютого підтримала рішення апеляції про скасування вироку 2015 року, за яким судді загрожувало 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Кримінальне провадження закрито у зв’язку невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості і вичерпанням можливості їх отримати.

Весь цей час суддя Залізничного райсуду м.Львова Ігор Ганич перебував під підпискою про невиїзд.

Формально з посади судді він вийшов у відставку у грудні 2017 року, хоча останні 7 років рішення не ухвалював і був відсторонений.

Ганичу інкримінували два епізоди. У листопаді 2010 суддя відмовив у позові про розірвання шлюбу. Після розгляду справи чоловік зайшов в кабінет судді, оскільки дружина подала ще інші позови. І тут суддя начебто став натякати на необхідність подякувати. Свідок пригадав таку фразу: «…Ви ще за першу справу не розрахувались, а тут вже за іншу питаєте…», «… спочатку то вирішили, а потім, то вирішим…». Служитель Феміди запропонував визначити суму на власний розсуд. За вказівкою судді чоловік вийшов на балкон і відрахував 2 400 грн. Далі Ганич вимкнув світло і отримав гроші. Саме таку версію в СБУ озвучив заявник. Суддя ж вину не визнавав і запевняв, що брав свідоцтва про народження дітей, але чому поклав їх у внутрішню кишеню піджака – пояснити не міг.

Зустріч фіксувалася, але суддю не затримали. А в лютому 2011 Ганича затримали вже за підозрою в отриманні 400 тис. грн. Пакет з грошима вилучили в його кабінеті при обшуку. «…То трохи зле, але нехай…», – саме так нібито коментував передачу служитель Феміди, адже хотів отримати нагороду в іноземній валюті – 50 тис. доларів.

Кошти передавав адвокат на сходовій клітці за постановлення у кримінальній справі вироку не пов’язаного з позбавленням волі, з призначенням іспитового строку. Особі пред’явили обвинувачення за контрабанду, відмивання грошей, незаконне використання валютних рахунків за межами України і ухилення від сплати податків.

Виглядало все так, що в жовтні 2010 суддя вийшов із відпустки і дізнався, що на нього розподілили дану справу, яка вважалась складною. Суддя запросив до себе адвоката, щоб поговорити… Далі, уже за версією адвоката, Ганич повідомив, може виправдати його клієнта, за однієї умови і, вставши з-за столу, показавши пальці обох рук, та вголос додав: «… це з нулями ….».

Під час підготовчого судового засідання обвинувачений, не погоджуючи свою позицію з адвокатом, заявляв різні клопотання, змушуючи суддю Ганича ходити по кілька разів до нарадчої кімнати, однак всі клопотання були відхилені. Напередодні чергового судового засідання потрапив у ДТП і в суд не з’явився. Тому під час засідання Ганич висловлював своє незадоволення з приводу неявки обвинуваченого, сказав зателефонувати останньому, і взявши телефон, повідомив, щоб більше подібного не повторювалось, інакше він змінить йому запобіжний захід. Наступного разу обвинувачений заявляв відвід судді, але його не задовольнили. У подальшому, як стверджував потім підсудний, суддя Ганич вів себе упереджено, запитання свідкам ставив з обвинувальним ухилом, допомагав давати відповіді. Виходячи з залу судового засідання, Ганич буцімто звернувся до підсудного: «…Зливай воду, хай адвокат працює». Обвинувачений і його захисник зрозуміли це як натяк на засудження до реальної міри покарання у випадку не передання грошей.

Заяву в СБУ про вимагання написав підсудний, причому як на суддю, так і на свого адвоката, який спілкувався з Ганичем, оскільки не знав, хто з них і яку суму вимагає. Адвоката потім також судили за ч.1 ст.369 КК і у 2014 справу закрили у зв’язку із закінченням строків давності.

Спочатку Ганич стверджував, що то провокація і пакет йому підкинули. Як аргумент суддя наводив факт, що з працівниками правоохоронних органів були особи, які мали відеокамеру і, знявши епізод вилучення грошей, покинули кабінет для виготовлення репортажу для каналу «ЗІК».

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст