Головна Блог Новини Цена на лекарства: с чем борется АМКУ?

Цена на лекарства: с чем борется АМКУ?

14.09.2018
Переглядів : 1313

За что Антимонопольный комитет наложил штраф на фармацевтическую компанию Санофи в Украине, рассказывает epravda.com.ua.

Я хочу дати публічні відповіді на питання, які були підняті в колонці генерального директора компанії Санофі в України пана Гієма Граньє.

Нас звинуватили у тому, що своїми рішеннями ми перешкоджаємо надходженню інвестицій в Україну.

Такі потужні звинувачення не могли залишитись осторонь моєї уваги як державного уповноваженого АМКУ, яка займалася розслідуванням зазначених фармацевтичних справ.

У листопаді 2017 року АМКУ оштрафував за антиконкурентні узгоджені дії ТОВ "Санофі-Авентіс Україна" - єдиного імпортера лікарських засобів Sanofi на 69,547 млн грн та найбільших широко асортиментних фармацевтичних дистриб’юторів України - ТОВ "БаДМ" (на 28,788 млн грн) та ТОВ СП "Оптіма-Фарм, Лтд" (на 40,759 млн грн).

Комітет встановив, що умови договорів ТОВ "Санофі-Авентіс Україна" з дистриб’юторами могли обмежувати конкуренцію між лікарськими засобами Sanofi та дешевшими замінниками, а також забезпечували можливість підвищення цін на лікарські засоби Sanofi на державних закупівлях.

Вспомните новость: Фуфломицин наступает: за 5 лет украинцы потратили на лекарства-пустышки 3,6 миллиарда долларов

Твердження № 1. АМКУ розслідує дії тільки іноземних фармкомпаній.

У рішеннях АМКУ мова йде про антиконкурентні угоди і відповідачами у справах АМКУ є як іноземні компанії, так і українські дистриб’ютори.

Такі угоди, на мою думку, призводять чи можуть призводити до обмеження, спотворення, викривлення або взагалі усунення конкуренції на фармацевтичних ринках.

Отже, щоб поставити крапку: комітет розслідує дії не тільки іноземних фармкомпаній, а й вітчизняних дистриб’юторів.

Не буде ні для кого секретом, що у вартість лікарського засобу, який продається в Україні, входить вартість реклами, яку всі чують по телебаченню, маркетинг – просування товару каналами збуту саме для того, щоб купили саме ці ліки.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст